U Lutkovnom gledališču Maribor u Sloveniji u petak, 26. lipnja premijerno je izvedena lutkarska predstava „Carevo novo ruho“, koprodukcija Gradskog kazališta lutaka Rijeka i Lutkovnog gledališča Maribor.

“Carevo novo ruho” najesen i u Rijeci

Prema motivima Hansa Christiana Andersena predstavu je zajedno sa slovenskim i hrvatskim suradnicima postavio redatelj Zoran Petrovič. Program je sastavni dio projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture, a premijera iste predstave u Rijeci, kao i reprize planirane su u listopadu ove godine u Gradskom kazalištu lutaka Rijeka.

U staroj, napuštenoj tvornici tekstila igra se dvoje djece, a njihove igračke postaju konopci, niti, tkanine, svjetiljke i sjene. Djeca pripovijedaju priče i zamišljaju svijet u kojem je tvornica ponovno otvorena, a njihovi roditelji zato ponovno imaju posao. Jedini način kako u stvarnom svijetu to ostvariti jest uvjeriti cara da otvori tvornicu. No, postoji još jedan način – prevara.

Carevo novo ruho

Carevo novo ruho

Ova lutkarska predstava adaptacija je svjetski poznate bajke Hansa Christiana Andersena. Priča nastoji djecu zabaviti, ali ujedno im i ponuditi razmišljanje o svijetu u kojem odrastaju kroz teme politike, konzumerizma, globalizacije i bitke za bolji život, što i određuje suvremeni svijet.

Uz redatelja Zorana Petroviča, kreatori predstave su dramaturg Marek Turošík, autorice vizualnog identiteta Monika Pocrnjić i Toni Soprano, koja je i kostimografkinja i autorica videa te oblikovateljica svjetla zajedno s Andrejem Firmom, te skladatelj Josip Maršić. Predstavu izvode Uroš Kaurin (Lutkovno gledališče Maribor) i Tilen Kožamelj (Gradsko kazalište lutaka Rijeka).

“Sretna kućica” krenula na turneju

Nadalje, lutkarska predstava za najmlađe „Sretna kućica“, također dio projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture, danas je krenula na svoju prvu turneju. Predstava inspirirana istinitom pričom o osnivanju prve knjižnice u malom selu Kuti u Gorskom kotaru najprije će gostovati u Šibeniku, na jubilarnom 60. međunarodnom dječjem festivalu i to u srijedu, 1. srpnja u 19.30 i 21 sat na Trgu Ivana Gorana Kovačića. Potom predstava putuje u Split, a na tamošnjem festivalu Ljetno kazalište za sve generacije igra 2. srpnja u 18.30 i 20 sati u Gradskom kazalištu lutaka Split. Naposljetku, na još jednom jubilarnom festivalu, 20. osječkom ljetu kulture u Osijeku predstava gostuje u nedjelju, 5. srpnja u 19 sati i u ponedjeljak, 6. srpnja u 10 sati u dvorištu III. gimnazije. Ova mala putujuća predstava približava djeci svijet knjiga i važnost čitanja te ih oplemenjuje i uveseljava, baš kao što je i knjižnica, prava “sretna kućica”, oplemenjivala i olakšavala život na selu u vrijeme ekonomskih kriza, kako nekada tako i danas.

Predstava Sretna kućica

Predstava Sretna kućica

Autorice predstave su Ivana Đula i Milica Sinkauz, prema istoimenoj slikovnici Karmen Delač Petković i Dijane Arbanas, redateljica je Morana Dolenc, dramaturginja Ivana Đula, scenografkinja i kreatorica lutaka Luči Vidanović, skladatelj Sandi Bratonja i oblikovatelj svjetla Sanjin Seršić. Predstavu izvodi prepoznatljivo lutkarsko lice Zlatko Vicić.

Prisjetimo se, „Sretna kućica“ premijerno je izvođena u Rijeci od 4. do 6. lipnja, a na repertoaru GKL Rijeka bila je sve do 20. lipnja.

“Lutkarski evergreeni” u srpnju na Trgu Riječke rezolucije

I za kraj, na Trgu Riječke rezolucije u tijeku je program „Lutkarski evergreeni u Prijestolnici“ kao dio programa „Ljeto u Prijestolnici“ pa tako ovaj tjedan, još danas i sutra u 20 sati zaljubljenike u lutkarsku umjetnost očekuje predstava „Izgubljena priča: Ivica i Marica“ autorice Vedrane Balen Spinčić (prema braći Grimm) i redatelja Serđa Dlačića. Više informacija o programu na stranici Gradskog kazališta lutaka Rijeka.

Predstava "Izgubljena priča: Ivica i Marica" na Trgu Riječke rezolucije

Predstava “Izgubljena priča: Ivica i Marica” na Trgu Riječke rezolucije

(foto: Gradsko kazalište lutaka Rijeka)