U Lutkovnom gledališču Maribor u Sloveniji u petak, 26. lipnja premijerno je izvedena lutkarska predstava „Carevo novo ruho“, koprodukcija Gradskog kazališta lutaka Rijeka i Lutkovnog gledališča Maribor.

“Carevo novo ruho” najesen i u Rijeci

Prema motivima Hansa Christiana Andersena predstavu je zajedno sa slovenskim i hrvatskim suradnicima postavio redatelj Zoran Petrovič. Program je sastavni dio projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture, a premijera iste predstave u Rijeci, kao i reprize planirane su u listopadu ove godine u Gradskom kazalištu lutaka Rijeka.

U staroj, napuštenoj tvornici tekstila igra se dvoje djece, a njihove igračke postaju konopci, niti, tkanine, svjetiljke i sjene. Djeca pripovijedaju priče i zamišljaju svijet u kojem je tvornica ponovno otvorena, a njihovi roditelji zato ponovno imaju posao. Jedini način kako u stvarnom svijetu to ostvariti jest uvjeriti cara da otvori tvornicu. No, postoji još jedan način – prevara.

Carevo novo ruho

Carevo novo ruho

Ova lutkarska predstava adaptacija je svjetski poznate bajke Hansa Christiana Andersena. Priča nastoji djecu zabaviti, ali ujedno im i ponuditi razmišljanje o svijetu u kojem odrastaju kroz teme politike, konzumerizma, globalizacije i bitke za bolji život, što i određuje suvremeni svijet.

Uz redatelja Zorana Petroviča, kreatori predstave su dramaturg Marek Turošík, autorice vizualnog identiteta Monika Pocrnjić i Toni Soprano, koja je i kostimografkinja i autorica videa te oblikovateljica svjetla zajedno s Andrejem Firmom, te skladatelj Josip Maršić. Predstavu izvode Uroš Kaurin (Lutkovno gledališče Maribor) i Tilen Kožamelj (Gradsko kazalište lutaka Rijeka).

“Sretna kućica” krenula na turneju

Nadalje, lutkarska predstava za najmlađe „Sretna kućica“, također dio projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture, danas je krenula na svoju prvu turneju. Predstava inspirirana istinitom pričom o osnivanju prve knjižnice u malom selu Kuti u Gorskom kotaru najprije će gostovati u Šibeniku, na jubilarnom 60. međunarodnom dječjem festivalu i to u srijedu, 1. srpnja u 19.30 i 21 sat na Trgu Ivana Gorana Kovačića. Potom predstava putuje u Split, a na tamošnjem festivalu Ljetno kazalište za sve generacije igra 2. srpnja u 18.30 i 20 sati u Gradskom kazalištu lutaka Split. Naposljetku, na još jednom jubilarnom festivalu, 20. osječkom ljetu kulture u Osijeku predstava gostuje u nedjelju, 5. srpnja u 19 sati i u ponedjeljak, 6. srpnja u 10 sati u dvorištu III. gimnazije. Ova mala putujuća predstava približava djeci svijet knjiga i važnost čitanja te ih oplemenjuje i uveseljava, baš kao što je i knjižnica, prava “sretna kućica”, oplemenjivala i olakšavala život na selu u vrijeme ekonomskih kriza, kako nekada tako i danas.

Predstava Sretna kućica

Predstava Sretna kućica

Autorice predstave su Ivana Đula i Milica Sinkauz, prema istoimenoj slikovnici Karmen Delač Petković i Dijane Arbanas, redateljica je Morana Dolenc, dramaturginja Ivana Đula, scenografkinja i kreatorica lutaka Luči Vidanović, skladatelj Sandi Bratonja i oblikovatelj svjetla Sanjin Seršić. Predstavu izvodi prepoznatljivo lutkarsko lice Zlatko Vicić.

Prisjetimo se, „Sretna kućica“ premijerno je izvođena u Rijeci od 4. do 6. lipnja, a na repertoaru GKL Rijeka bila je sve do 20. lipnja.

“Lutkarski evergreeni” u srpnju na Trgu Riječke rezolucije

I za kraj, na Trgu Riječke rezolucije u tijeku je program „Lutkarski evergreeni u Prijestolnici“ kao dio programa „Ljeto u Prijestolnici“ pa tako ovaj tjedan, još danas i sutra u 20 sati zaljubljenike u lutkarsku umjetnost očekuje predstava „Izgubljena priča: Ivica i Marica“ autorice Vedrane Balen Spinčić (prema braći Grimm) i redatelja Serđa Dlačića. Više informacija o programu na stranici Gradskog kazališta lutaka Rijeka.

Predstava "Izgubljena priča: Ivica i Marica" na Trgu Riječke rezolucije

Predstava “Izgubljena priča: Ivica i Marica” na Trgu Riječke rezolucije

(foto: Gradsko kazalište lutaka Rijeka)

Kalendar događanja

Predstava
 • 03.07. – 04.07.
 • (21:00)

“Kralj Edip” – klasik za nove generacije

Jedan od najnagrađivanijih umjetnika iz Cordobe, Luciano Delprato, ponudit će suvremeno čitanje klasične dramske literature te ovaj lektirni naslov mladoj publici....

Detaljnije

Obilazak
 • 04.07.
 • (10:00)

„Neboderi: Grad među oblacima“

Dođite poslušati priču o riječkim neboderima, saznajte kako aktivirati svoj krov uz savjete Sekcije, a na kraju ponesite uspomenu u obliku fotografije ili crteža s radionice skiciranja gradskih vizura....

Detaljnije

Predstava
 • 03.07.
 • (20:00)

Port of Dance: Viktor Černický “PLI”

„PLI“ kombinira 22 stolice i jednog posvećenog čovjeka. Na maloj platformi Viktor Černický odlučno ulazi u pokušaj neodređene konstrukcije, rekonstrukcije i dekonstrukcije svemira...

Detaljnije

Festival
 • 04.07.
 • (10:00)

U Harteru na Kvarteru, u epizodi: Ulični sport

Posjetitelje očekuje vođena planinarska šetnja do Žaklja, radionica urbanog penjanja, prezentacija Skateboard kluba Kvarner, urbana biciklistička tura od Konta do Hartere...

Detaljnije

Festival
 • 04.07. – 05.07.
 • (09:00)

Kantrida FKK 2020: Svečano otvorenje uz ponoćnu operu

Raznolikim programom na plaži Ploče, čiji će vrhunac biti ponoćna premijera “Opere Navale” Zorana Majstorovića, svečano će se otvoriti manifestacija Kantrida FKK 2020 ...

Detaljnije

Izložba
 • 05.07.
 • (11:00)

Likovna izložba “Pul Kaštela”

Na izložbi sudjeluju umjetnici iz svih krajeva Hrvatske, a od 2009. godine izložba je i međunarodnog karaktera....

Detaljnije

Skip to content