U okviru projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture, u Gradskom kazalištu lutaka Rijeka u subotu, 17. listopada, u 18 i 20 sati premijerno će biti izvedena lutkarska predstava „Carevo novo ruho“, nastala u koprodukciji Gradskog kazališta lutaka Rijeka i Lutkovnog gledališča Maribor.

Prema motivima Hansa Christiana Andersena predstavu je zajedno sa slovenskim i hrvatskim suradnicima postavio redatelj Zoran Petrovič, a njezina premijera u Mariboru  održana je 26. lipnja ove godine.

U staroj, napuštenoj tvornici tekstila igra se dvoje djece, a njihove igračke postaju konopci, niti, tkanine, svjetiljke i sjene. Djeca pripovijedaju priče i zamišljaju svijet u kojem je tvornica ponovno otvorena, a njihovi roditelji zato ponovno imaju posao. Jedini način kako u stvarnom svijetu to ostvariti jest uvjeriti cara da otvori tvornicu. No, postoji još jedan način – prevara.

Ova lutkarska adaptacija svjetski poznate bajke Hansa Christiana Andersena djecu nastoji zabaviti te im ujedno ponuditi razmišljanje o suvremenom svijetu u kojem odrastaju kroz teme politike, konzumerizma, globalizacije i bitke za bolji život.

Autorska ekipa

Uz redatelja Zorana Petroviča, kreatori predstave su dramaturg Marek Turošík, autorice vizualnog identiteta Monika Pocrnjić i Toni Soprano, koja je i kostimografkinja i autorica videa te oblikovateljica svjetla zajedno s Andrejem Firmom, te skladatelj Josip Maršić.

Tekst je na hrvatski jezik prevela Jagna Pogačnik, a savjetnik za scenski govor za hrvatski jezik je Damir Orlić. Predstavu izvode Tilen Kožamelj (Gradsko kazalište lutaka Rijeka) i Uroš Kaurin (Lutkovno gledališče Maribor).

Pretpremijere i reprize

Pretpremijerne izvedbe ove predstave, koja je istovremeno i teatar predmeta i objekata te novih tehnologija i videa, su u petak, 16. listopada u 18 sati i u subotu, 17. listopada u 11 sati, dok su premijerne izvedbe istu subotu u 18 i 20 sati.

Predstava će na repertoaru Kazališta biti cijeli idući tjedan, odnosno od ponedjeljka, 19. listopada do subote, 24. listopada i to radnim danom u terminima 17 i 30 te 19 sati, a subotom u 11 i 18 sati.

Ulaznice se mogu kupiti putem portala Mojekarte.hr ili rezervirati na blagajni Kazališta na mail blagajna.gklri@gmail.com, a kupiti sat vremena prije početka izvedbe.

Foto: Boštjan Lah

Kalendar događanja