Izložba kroz bogat fotografski materijal, anegdote i recepte dokumentira nesvakidašnje i jedinstvene doživljaje koji su sastavni dijelovi programa u organizaciji udruge Urbani separe, pokazujući koliko je malo potrebno da se dogode vidljive promjene. Kvart, pa i grad, imaju snagu spajanja na način koji često ispadne pomalo nadrealan. Svojevrsno lijepo, veliko čitanje grada u kojem Rijeka postaje zajednički poligon za razvoj svega što dijelimo – od kulture i povijesti, pa do javnog prostora i prirode.

Oživljavanje i upoznavanje riječkih kvartova

“Na Zametu i Brajdi oživljavali smo tržnice koje ubrzano umiru, na Mlaki pokazivali važnost parkova u životu grada, na Pećinama putovali od prve do zadnje plaže, Rječinu zamišljali kao park prirode, ozelenili i oslikali Kružnu, otvorili privremeno kupalište u centru grada, istraživali Harteru kao eksperimentalni i zeleni kvart. Došao je tren preseliti sva ta iskustva, djela i uspomene u galeriju Kortil”, poručuju organizatori.

U tim je promjenama, privremenim ili dugotrajnijim koje su se događale kroz brojne održane programe sudjelovao velik broj građana. Od susjeda i građanskih inicijativa, preko udruga i institucija, kulturnih organizacija, lokalnih obrta i zanatlija, pa sve do mjesnih odbora i predstavnika Grada Rijeke. Posebno poštovanje nose drugačiji, ali pravi susjedi. Od brodogradilišta i lučica, klubova umirovljenika, nastavnih zavoda i javnih ustanova, pa sve do knjižnica, muzeja i lokalnih obrtnika. Onih za koje ne bismo na prvu rekli da su nam susjedi. Zato je malo i teško shvatiti što je i tko točno Urbani separe, jer njihovi projekti grade krugove sudjelovanja koji u različitim razdobljima i različitim intenzitetom uključuju različite ljude.

Zajedništvom do promjena

Izložbu su otvoriti gradonačelnik Grada Rijeke Marko Filipović, predsjednik Urbanog separea Marin Nižić i voditeljica Galerije Kortil Ivana Lučić.

Gradonačelnik Filipović čestitao je Urbanom separeu i svima koji su sudjelovali u programima u njihovoj organizaciji čijih je, kako je rekao, i sam bio sudionik.

„Osjećaj zajedništva, radosti, kritičkog promišljanja, ali i međusobnog poštovanja koji sam doživio na prošlogodišnjem kvartovskom festivalu „Pozdrav s Kantride“ bio je zbilja nevjerojatan. Vidjeti ljude kako se okupljaju, dijele svoje priče, dobre i loše, uživaju u zajedničkom iskustvu, doista je pokazalo snagu lokalne zajednice i važnost međusobne podrške. Još važnije, pokazalo je koliko je važna kolektivna odgovornost, koliko je važno da ono što je javno u našim kvartovima i dvorištima, shvatimo kao naše, a ne ničije. Jedino tako, zajednički, možemo naš grad učiniti boljim mjestom za život“, rekao je gradonačelnik Filipović i dodao kako nas sve te aktivnosti kao i ova izložba potiču da se kroz umjetnost i kreativnost otvorimo prema ljudima oko sebe, da budemo susretljivi i empatični prema svojim susjedima, da volimo grad u kojem živimo.

Izložba će za vrijeme svoga trajanja, od 9. do 27. travnja dodatno oživjeti javni prostor Sušaka kroz mnoštvo aktivnosti šetnji, razgovora i radionica, a Urbani separe će u Kortil preseliti i svoj ured te će ih se tamo moći susresti radnim danom od 17 do 20 sati.

Tijekom travnja održat će se brojne aktivnosti, sve su u potpunosti besplatne, a za neke od njih je potrebna prijava što je moguće napraviti putem web stranice Udruge Urbani separe.

Izložba kao uvod u travnjske šetnje, kuhanja, radionice i druženja

U sklopu izložbe održat će se niz šetnji Sušakom, a prva je zakazana za petak 12. travnja s početkom u 17:00 sati. Šetnja ‘U susjedstvu’ pokucat će na vrata ateljea, obrta, škola, galerija, udruga, tattoo i piercing studija te kemijskih laboratorija ovog posebnog riječkog kvarta. Posjetitelje će, kao pravi susjedi, na vratima dočekati Sušački umjetnici, obrtnici, majstori i ravnatelji. Iduća šetnja, ‘Urbani đir Sušakom’, planirana je u subotu 13. travnja u 10 sati. Preko mostova Fiumare, uz obale Ričine, na nasipanu deltu Sušaka posjetitelje će povesti Društvo arhitekata Rijeka. Upoznat će se skriveni dijelovi kvarta, suočiti s njegovim problemima i potencijalima te razmišljati javni prostor istočnog centra Rijeke. Šetnja ‘Street-art đir’ održat će se u utorak 16. travnja u 17 sati. Područje Sušaka prepuno je murala i grafita, a tko su umjetnici koji stoje iza njih i kako svi ti radovi nastaju otkrit će Ivana Lučić, voditeljica galerije Kortili. Posljednja u nizu šetnji pod nazivom ‘Planinarski đir’ startat će u četvrtak 25. travnja u 11 sati. Od galerije Kortil, preko Sušaka i Bošketa, pa sve do Kozale posjetitelje će voditi Planinarsko društvo Kamenjak.

Nakon otvorenja izložbe, galerija Kortil u dvije će se prilike transformirati u privremeni restoran. Radi se o aktivnostima zajedničkog kuhanja, razgovora i jela kojima Urbani separe zadnjih godina oživljava riječke trgove, plaže, ulice i parkove. U četvrtak 11. travnja, od 17 do 20 sati posjetitelji su pozvani na marendu ‘Pasta al limone’, gdje će se zajedno mijesiti tijesto, raditi tagliatelle i pripremati umak od limuna. Kasnije u mjesecu, u ponedjeljak 22. travnja od 17 do 20 sati, posjetitelji su pozvani zaviriti u ulice Tokija, Kijota i Osake. Na marendi ‘Dango’, pod vodstvom Akari Obo pripremat će se tradicionalni japanski desert – kuglice rižinog brašna.

U petak 19. travnja u 18 sati organizirano je vodstvo izložbom za javnost. Isto će se ponoviti i u utorak 23. travnja u 17 sati, uz prijevod na znakovni jezik u organizaciji ‘Kultura svima!’. U suradnji s istim kolektivom planirana je i prva ovogodišnja radionica za djecu u sklopu edukativnog programa Vijeća mladih Benčić u galeriji Kortil. U subotu 20. travnja, od 10 do 14 sati, istraživat će se zabavni recepti koji klince inspiriraju na male korake kojima sami mogu doprinijeti svome susjedstvu. Prijave za ovu radionicu moguće su isključivo putem obrasca na stranici www.udrugavmb.hr

U petak 26. travnja, od 18 do 20 sati, očekuje nas okrugli stol ‘Kultura – prebrojavanje’. Organizatori najavljuju tribinu pitanjima: ‘Tko u Rijeci danas gradi zajednice i oživljava kvartove? Tko se bavi javnim prostorom, a tko javnim dobrom?’ Na tribini će govoriti predstavnici susjeda i građanskih inicijativa, kao i predstavnici mjesnih odbora, ustanova i institucija. Prijave nisu potrebne, a ulaz je slobodan.

U subotu 27. travnja, od 11 do 13 sati, očekuje nas vođeni obilazak HKD-a na Sušaku i hotela Neboder. Ova modernistička građevina monumentalno je mjesto susreta grada, kulture i turizma, nastala u dramatičnim okolnostima između dva rata. Šetnja ovim gradskim ‘otokom’ obići će sve dijelove kultnog kompleksa arhitekata Josipa Pičmana i Alfreda Albinija i zaviriti iza kulisa raznih prostora – od dvorana i ureda, pa do hotelskih soba na trinaestom katu.

Prijatelji izložbe ‘Budi susjed’ u Galeriji Kortil su Sekcija mladih Društva arhitekata Rijeka, Radio Roža, BrkLee Brewery, Adriaprint, CTK Rijeka, PD Kamenjak, Kultura svima, Vijeće mladih Benčić, HKD na Sušaku, Hotel Neboder, RE-EX, Atelje Mirna Sišul, Galerija Pasaž, Građevinska tehnička škola Rijeka, OŠ Centar, Volonteri u kulturi, Demonica Studio, Forever Yours Studio. Izložbu financijski podržavaju Galerija Kortil, Grad Rijeka te Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske. Cjelogodišnji razvoj udruge Urbani separe podržavaju Zaklada Kultura nova i Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva.

(Foto: Tanja Kanazir; Galerija Kortil)

Kalendar događanja

Predstava
 • 19.07. – 20.07.
 • (00:00)

Riječke ljetne noći: predstava „Leica format“ po romanu Daše Drndić

Hrvatska drama u suradnji sa studijem Gluma i mediji Akademije primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci...

Detaljnije

Koncert
 • 19.07.
 • (21:30)

The Frajle

The Frajle, koje će nastupiti u Rijeci u okviru Ljeta na Gradini, za sebe kažu kako pjevaju – srcem, što riječka publika uvijek prepozna i nagradi....

Detaljnije

Koncert
 • 21.07.
 • (20:30)

“30 let duše”, obljetnički koncert Karin Kuljanić i Mirjane Bobuš 

Povodom 30 godina glazbenog djelovanja, Karin Kuljanić, na Trsatskoj će gradini pozornicu dijeliti s Mirjanom Bobuš....

Detaljnije

Radionica
 • 23.07.
 • (18:00)

Ljetna priča iz Benčića: radionica „Poljoprivredna vježbenica #1“

Gdje zabiti prvu lopatu? Pitanje je to s kojim je počinjao svaki čovjek, a onda i civilizacija. Odgovor na to pitanje dat će nam vlasnica OPG-a Anino povrće, Ana Smokrović...

Detaljnije

Projekcija
 • 25.07.
 • (21:00)

Ljetna priča iz Benčića: inkluzivne projekcije ljetne večeri „Film svima“

GKR i Film svima ponovno udružuju snage i ovoga puta na veliko platno kina Benčić donose besplatne projekcije za sve nas...

Detaljnije

Koncert
 • 01.08.
 • (21:00)

Veliki open air koncert u Rijeci: dolaze Stoned Jesus i Dopelord!

Dobitna kombinacija zaraznih riffova i energičnog nastupa utjelovljuje omiljeni bend hrvatske publike, Stoned Jesus, koji dolazi na Podvežicu u četvrtak, 1.8. Povodom svoje jubilarne turneje kojom obilježavaju 15 godina postojanja, prid...

Detaljnije