Drugi po redu festival suvremenog plesa Port of Dance otvoren je jučer u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku predstavom “Things move but they do not say anything”, brazilske koreografkinje, plesačice i pedagoginje Poliane Lime, koja živi u Madridu.

Predstava “Things move but they do not say anything” predstavlja osam plesačica koje su kroz cijelu predstavu ograničene samo na jedno mjesto, od kud se upuštaju u beskrajne pokrete. Ustrajnost, otpor, identitet i različitost, teme su u srži koreografske strukture predstave, a hvata se i u koštac s gorućim pitanjem: koje je žensko mjesto u društvu u kojem živimo? Istražujući geste kroz minimalistički i ponavljajući obrazac, koreografkinja Poliana Lima sastavlja partituru napravljenu od pokreta i zvukova koji grade trajno i atmosfersko putovanje kroz različita fizička stanja. Iz ove formalne vježbe koju provode plesačice, proizlaze napetost, agonija i oslobađanje.

Za Polianu Limu ples je alat za razgovor o ljudskom stanju i misteriju našeg postojanja. U svom radu Lima istražuje mogućnosti visoko funkcionirajuće minimalističke poetike tijela kroz identitet i pamćenje kao ključne aspekte povezivanja s publikom. Ove se teme također referiraju i na njezin pedagoški pristup koreografiji, izvedbi i poučavanju. Diplomirala je društvene znanosti na Državnom sveučilištu Campinas i trenirala klasični balet i suvremeni ples u Sao Paulu.

Drugi po redu Port of Dance od 30. 6. do 2. 7. u HKD na Sušaku i Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja dovodi domaće plesne umjetnike i međunarodnu selekciju plesne mreže Aerowaves, partnera festivala.

Pet plesnih predstava u tri dana

Riječka publika moći će pogledati  pet predstava, a ulaznice po cijeni od 50 kn po predstavi moguće je kupiti online na mojekarte.hr, u Dallas Music Shopu, Foto Reviji i New Soundu (Matulji) te sat vremena prije početka predstava na blagajni na mjestu događanja.

Festival Port of Dance održava se uz potporu plesne mreže Aerowaves, programa Europske unije Creative Europe, Acción Cultural Española, mreže Pan Adria, Pomorskog i povijesnog muzeaj Hrvatskog primorja i Rezidencije Kamov.

(Things move but they do not say anything / Foto Alvaro Gómez Pidal)