Opera Georgesa Bizeta “Carmen” u zajedničkoj inscenaciji Selme Banich, Sandre Dekanić, Marina Blaževića i Alana Vukelića jučer je premijerno izvedena u HNK Ivana pl. Zajca.

Inicijalno je na riječkoj pozornici trebala biti izvedena prilagođena verzija nezaboravne izvedbe u pulskoj Areni 2019. godine istog autorskog tima, no zbog pandemije koronavirusa, koja je potpuno promijenila okolnosti izvedbe, stvorena je nova predstava.

Premijerna izvedba Carmen na riječkoj pozornici

Carmen je utjelovila austrijska mezzosopranistica Michaela Selinger

U naslovnoj ulozi nastupila je austrijska mezzosopranistica Michaela Selinger, koja se prošle sezone riječkoj publici predstavila kao Sesto u Händelovoj operi “Julije Cezar u Egiptu”. U ulozi Don Josea u premijernoj riječkoj izvedbi bio je Aljaž Farasin, a Micaëlu je utjelovila Anamarija Knego. U ostalim ulogama bili su Luka Ortar, Robert Kolar, Dario Bercich i drugi.

Izvedbom je ravnao novi kućni dirigent Valentin Egel.

Premijerna izvedba bila je posvećena teatrologinji, dramaturginji, kazališnoj kritičarki i književnici Mani Gotovac, koja je preminula prije točno godinu dana. Ona je bila prva žena na čelu hrvatskog nacionalnog teatra i intendantica riječkoga HNK od 2003. do 2007. godine.

(Naslovna fotografija: Dražen Šokčević)

Kalendar događanja