.Kazaliste Ivan Zajc

“Na početku kazališne sezone 2010./2011. posvećene 125 godišnjici otvorenja zgrade Hrvatskoga narodnoga kazalište Ivana pl. Zajca u Rijeci, upućujem Vam u ime Ministarstva kulture i u osobno ime čestitke u povodu obilježavanja važne kazališne obljetnice, kao i želje za uspješnim ostvarenjem repertoarnog programa sezone”, stoji u čestitci ministra Biškupića.

“Svečano otvorenje sezone prigodnim koncertom Gala Verdi znakovita je poveznica s davnim 3. listopadom 1885., kada je veličanstveno zdanje Kazališta otvoreno Verdijevom operom Aida. Tijekom burne povijesti kazalište je postalo važno kulturno središte Grada Rijeke i hrvatske kulture. U kazalištu su gostovali najistaknutiji dramski i operni umjetnici svoga doba, a snažna kazališna tradicija razvijala se predstavljajući važna djela hrvatske drame, talijanske drame, opere i baleta.

Sve te umjetničke sastavnice do danas su ostale vrijedna cjelina Kazališta i njegova osobitost, kojom se povezuju i njeguju jezične, povijesne i kulturološke raznolikosti regije te ostvaruje zapažen klasičan i suvremeni repertoar te priznata i nagrađivana umjetnička postignuća”, ističe se u čestitci.

“Ususret novoj sezoni i u ozračju važne obljetnice, Vama, svim umjetnicima i djelatnicima HNK I. pl. Zajca u Rijeci želim mnogo uspjeha”, stoji u čestitci ministra kulture Bože Biškupića.