Predstavljanju donacije nazočili su župan primorsko-goranski Zlatko Komadina, zamjenik gradonačelnika Grada Rijeke prof. dr. Goran Palčevski, generalni direktor tvrtke BINA-Istra Dario Silić, tehnički direktor tvrtke BINA-Istra Christian Santaleza, direktor Meritum komunikacija Nikola Mujdžić Reščić, ravnatelj KBC-a Rijeka prof. dr. Alen Ružić, predsjednik Stručnog vijeća KBC-a Rijeka i predstojnik Klinike za bolesti srca i krvnih žila KBC-a Rijeka prof. dr. Luka Zaputović.

U humanitarnoj akciji “Život nema cijenu” prikupljeno je dva milijuna kuna za nabavku medicinskih uređaja za Opću bolnicu Pula, KBC Rijeka, KBC Zagreb te za adaptaciju dnevnog centra za beskućnike Udruge Depaul.

Zahvaljujući se donatorima, ravnatelj KBC-a prof. dr. Alen Ružić naglasio je da uređaj svojom sofisticiranom dijagnostikom predstavlja dio plana nabave strateški važne opreme KBC-a, ali je od velike materijalne vrijednosti važnija poruka društvene odgovornosti pomoći zdravstvenom sustavu.

Luka Zaputović, Goran Palčevski, Zlatko Komadina, Alen Ružić, Dario Silić, Christian Santaleza i Nikola Mujdžić Reščić / Foto: KBC Rijeka

Luka Zaputović, Goran Palčevski, Zlatko Komadina, Alen Ružić, Dario Silić, Christian Santaleza i Nikola Mujdžić Reščić / Foto: KBC Rijeka

Predstojnik Klinike za bolesti srca i krvnih prof. dr. Luka Zaputović istaknuo je da je novi uređaj posebno važan u objektivnoj procjeni težine bolesti srca i prognozi bolesnika te kao jedan od važnih kriterija za stavljanje bolesnika na listu za transplantaciju srca, a bit će od velike koristi, osim u kardiologiji, i u pulmologiji te sportskoj i rehabilitacijskoj medicini.

Christian Santaleza, tehnički direktor BINA-Istre, podsjetio je da ovo nije prva donacija njihove tvrtke KBC-u Rijeka, istaknuvši kako je doniranje moralna obaveza, a ne samo potpora zdravstvenom osoblju.

Zamjenik gradonačelnika Rijeke prof. dr. Goran Palčevski poručio je da donacije podižu razinu dijagnostike i samim time zdravstvene zaštite u Rijeci dodavši da onima koji se pitaju je li zdravlje roba, može odgovoriti samo sloganom „Život nema cijenu“ pod kojim je provedena humanitarna akcija BINA-Istre i partnera.

Donatorima se na kraju zahvalio i župan Primorsko-goranske županije Zlatko Komadina istaknuvši da je takav oblik pomoći zajednici primjer društveno odgovornog poslovanja, dok se zdravstvenim djelatnicima zahvalio na doprinosu u borbi protiv koronavirusa otkrivši da je županijsko povjerenstvo jednoglasno predložilo KBC Rijeka za godišnju nagradu za doprinos u zdravstvenoj djelatnosti.

 Ergospirometrijski sustav COSMED QUARK CPET koji je BINA-Istra s partnerima donirala KBC-u Rijeka u sklopu humanitarne akcije „Život nema cijenu“ uključuje i 12-kanalni EKG te pokretnu traku LODE VALIANT 2 CPET ukupne vrijednosti od 399.861,25 kuna. Riječ je o sofisticiranom stacionarnom sustavu namijenjenom naprednom kardiopulmonalnom testiranju, a uređaj daje veću točnost podataka od one koju preporučuje Američko torakalno društvo i Europsko respiratorno društvo. Pokretna traka LODE VALIANT 2 CPET predstavlja najnoviju generaciju pokretnih sagova namijenjenih kardiopulmonalnom testiranju, a maksimalno dozvoljena težina pacijenta je 225 kg.

Kalendar događanja

Film
 • 28.11.
 • (20:00)

Premijera filma “Stric”, jednog od najoriginalnijih domaćih filmova

Nakon što je prikazan na brojnim festivalima diljem svijeta, prvijenac autorskog dvojca Andrije Mardešića i Davida Kapca "Stric" premijerno stiže u Art-kino...

Detaljnije

Izložba
 • 28.11. – 15.12.
 • (19:00)

“Posve prirodno” Sanje Ipšić Randić i Melite Sorole Staničić u Galeriji Kortil

Izložba radova dvije riječke autorice rezultat je Nagrade galerije Kortil na 75. godišnjoj izložbi članova HDLU-a Rijeka...

Detaljnije

Književni susret
 • 29.11.
 • (18:00)

Knjiga na nezgodnim mjestima: Boris Jokić u poznatom brodogradilišnom prenoćištu

Poznati hrvatski znanstvenik i društveni djelatnik Boris Jokić gost je u programu Gradske knjižnice Rijeka ...

Detaljnije

Promocija
 • 30.11.
 • (18:30)

Predstavljanje knjige “Kvarnerski otoci pješice i biciklom” Lare Černicki i Staše Forenbahera

Lara Černicki i Staša Forenbaher predstavljaju svoju novu knjigu namijenjenu hodačima i biciklistima rekreativcima...

Detaljnije

Predstava
 • 01.12. – 03.12.
 • (18:00)

“Čarobnjak iz Oza” u GKL-u Rijeka

Predstava za djecu „Čarobnjak iz Oza“, redateljice Biserke Kolevske, izvodi se u Gradskom kazalištu lutaka Rijeka...

Detaljnije

Izložba
 • 01.12. – 07.12.
 • (12:00)

Izložba fotografija osoba s invaliditetom “Želim raditi!”

Izložba Društva za istraživanje i potporu u sklopu kampanje senzibiliziranja poslodavaca i drugih dionika na mogućnost rada i zapošljavanja osoba s invaliditetom...

Detaljnije