Besplatni obroci u školama za djecu iz socijalno ugroženih obitelji

Ta su sredstva namijenjena učenicima od prvog do osmog razreda osnovne škole, iz obitelji čiji mjesečni prihodi iznose do 2.000 kuna po članu, a koja nisu obuhvaćena mjerama iz Socijalnog programa Grada Rijeke. Za potrebe osiguranja 283 obroka dnevno za riječke učenike te za dodatne troškove Zaklada će osigurati 526.184,60 kuna.
 
Program besplatnih obroka za djecu iz socijalno ugroženih obitelji, kao i brošuru o Socijalnom programu Grada Rijeke, u Salonu Grada Rijeke predstavili su gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel i pročelnica Odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Grada Rijeke Ankica Perhat.   
 
Znatno veći broj djece od one čije obroke financira spomenuta Zaklada ostvaruje pravo na besplatne obroke putem Socijalnog programa Grada Rijeke. Prema Odluci o socijalnoj skrbi Grada Rijeke, u rujnu je pravo na besplatnu marendu za školsku godinu ostvarilo 1 188 učenika, a pravo na besplatan ručak i užinu u cjelodnevnom/produženom boravku 566 učenika. Za navedeno će se u ovoj školskoj godini osigurati 3,65 milijuna kuna iz proračuna Grada Rijeke.
 
Kada se zbroje prava po Socijalnom programu Grada Rijeke i prava koja djeca mogu ostvariti putem spomenute Zaklade, za prehranu ukupno 1 932 djece će se u ovoj školskoj godini osigurati gotovo 4,2 milijuna kuna.
 
Prema Socijalnom programu Grada Rijeke, djeca ostvaruju prava na podmirenje troškova boravka u jaslicama ili vrtiću, prava na podmirenje troškova marende u osnovnoj školi, prava na podmirenje troškova prehrane u produženom i cjelodnevnom boravku u osnovnoj školi, poklon-bon za knjige za osnovnu školu i prava na podmirenje troškova prijevoza javnim gradskim prijevozom do škole/fakulteta.
 
Za provedbu gradskih socijalnih mjera, kojima će se u 2016./2017. godini koristiti ukupno 2 502 djeteta i mlade osobe iz socijalno ugroženih obitelji, Grad je osigurao ukupno 8.550.000 kuna. Kao što je već rečeno, u zaštitu još 178 djece u potrebi ove se školske godine uključila i Zaklada Hrvatska za djecu sa sredstvima od 526.184,60 kuna.
 
Godišnje se Socijalnim programom Grada Rijeke izravno ili neizravno štiti nešto manje od 7 tisuća kućanstava, bilo cjelokupna kućanstva bilo njihove pojedine članove, odnosno približno 12% svih riječkih kućanstava. Korisnici u prosjeku ostvaruju dva prava.
 
Treba reći da je Zakonom o socijalnoj skrbi Grad Rijeka obavezan štititi samo najsiromašniju kategoriju građana Rijeke koja živi od državne minimalne novčane pomoći (tzv. zajamčene minimalne naknade) te im je dužan pomoći u podmirivanju troškova stanovanja i omogućiti korištenje pučke kuhinje.
 
Sukladno s time, u 2016. godini ukupan broj korisnika svih gradskih socijalnih prava i pomoći iznosio je 8 925, a ukupan broj ostvarenih prava 15 958. Grad Rijeka zakonski je bio dužan skrbiti samo o 1 033 korisnika koji ostvaruju pravo na zajamčenu minimalnu naknadu, a svi ostali korisnici ostvarili su prava zahvaljujući izrazitoj socijalnoj orijentaciji Grada Rijeke zbog koje je još nizu drugih kategorija građana omogućeno ostvarivanje socijalnih prava i pomoći. Riječ je o kućanstvima u riziku od siromaštva, određenim kategorijama stradalnika rata, osoba s invaliditetom, bolesnih osoba, darivatelja krvi, udomitelja, umirovljenika i korisnika dječjeg doplatka. Također, svim ovim kategorijama građana omogućeno je dobivanje mnogih prava koja nisu previđena Zakonom o socijalnoj skrbi, poput marenda u školi i boravka u vrtiću.
 
Za svoj Socijalni program Grad Rijeka u ovoj godini izdvaja 33,3 milijuna kuna.
 
K tome, treba reći i da Grad Rijeka osigurava stipendije za učenike koji dolaze iz sredina težeg materijalnog stanja.
 
Kako bi poboljšali komunikaciju s građanima, potencijalnim korisnicima gradskih socijalnih prava, i omogućili im jednostavnije dobivanje potpune i pouzdane informacije o socijalnim pravima i pomoćima koje su im dostupne te načinima kako ih ostvariti, razvijen je e-Savjetnik Socijalni program Grada Rijeke. Radi se jedinstvenom projektu toga tipa u Republici Hrvatskoj, koji je usto prepoznat i kao jedan od najboljih europskih projekata na natječaju Europskog instituta za javnu upravu (European Institute of Public Administration – EIPA) pod nazivom European Public Sector Award, na temu partnerske uloge javnog sektora u stvaranju boljeg društva. Taj se on-line servis za građane trajno nalazi na internetskim stranicama Grada Rijeke, a prilagođen je i osobama s oštećenjima vida i sluha.
 
Zbog važnosti informiranja sadašnjih i potencijalnih korisnika, kao i šire javnosti, Grad Rijeka tiskao je i brošuru Socijalni program Grada Rijeke (naknade i pomoći) u 2 tisuće primjeraka, čiji je cilj pružanje osnovnih informacija o socijalnim pravima koja su dostupna građanima Rijeke, a vezana su za prehranu, stanovanje, odgoj i obrazovanje, liječenje i pomoć bolesnima, prijevoz, dodatak na mirovinu i potporu u posebnim životnim situacijama.

Kalendar događanja

Predstava
 • 24.09. – 25.09.
 • (20:00)

Premijera predstave „Everything falls in place“

Nova predstava Umjetničke organizacije Kabinet usmjerava se na dublje razumijevanje kompozicijskih procesa kreacije izvedbe...

Detaljnije

Izložba
 • 24.09. – 15.10.
 • (18:00)

“Južna sazviježđa: poetike nesvrstanih” u Galeriji Filodrammatica

Izložba skupine autora u sklopu šesnaestog izdanja interdisciplinarnog festivala "Moje, tvoje, naše" ove godine posvećenog temi Pokreta nesvrstanih....

Detaljnije

Predstava
 • 24.09. – 25.09.
 • (17:30)

Predstava za djecu “Srce veće od mene samog”

Topla i dirljiva priča redateljice Tamare Kučinović smještena u svijet životinja, koja se bavi strahom od emocija, posebno danas u vremenu obilježenom pandemijom...

Detaljnije

Prezentacija
 • 25.09.
 • (17:00)

Online predstavljanje slikovnice „Moje mjesto pod suncem“

"Inspirativna ideja, malo razgovora i trud da se uskladi crtež i riječi - i eto slikovnice Moje mjesto pod suncem“, riječi su autora Mirka Ilića, Slavenke Drakulić i Rujane Jeger o slikovnici koja će se predstaviti online putem ...

Detaljnije

Konferencija
 • 27.09. – 29.09.
 • (00:00)

Međunarodna konferencija i filmski program o Pokretu nesvrstanih

Na konferenciji koja će se prenositi i online sudjelovat će predavači Vijay Prashad, Sara Salem, Budimir Lončar i Tvrtko Jakovina...

Detaljnije

Izložba
 • 29.09.
 • (14:00)

Fiumare: Dan otvorenih vrata izložbe torpeda s radionicom za djecu

Muzej grada Rijeke, u sklopu festivala Fiumare, poziva na besplatni obilazak izložbe riječkih torpeda u željezničkom skladištu na Žabici...

Detaljnije