Četvrti po redu Berlinale Special od 18. do 23. listopada u Art-kino donosi šest atraktivnih naslova s najprestižnijeg njemačkog filmskog festivala – Berlinalea, a program se provodi u suradnji s Goethe-Institutom Kroatien. Manifestacija je osmišljena u želji da se domaćoj publici približe najbolja ostvarenja suvremenog njemačkog filma uz pregršt premijera i fokus na aktualne laureate Njemačke filmske nagrade.

Program 18. listopada u 20 sati otvara znanstveno-fantastična dramedija Muškarac iz snova, njemački kandidat za nagradu Oscar, o testnoj romansi između znanstvenice i humanoidnog robota, programiranog da zadovolji sve njene želje. Novi film njemačke redateljice Marije Schrader (hvaljene zbog serije Unorthodox) neobičan je spoj znanstvene fantastike i egzistencijalističke drame upakirane u modernu romansu koja se na zanimljiv način poigrava ljudskom inteligencijom i osjećajima uz pomoć one ‘umjetne.’ Maren Eggert je za ulogu Alme na ovogodišnjem Berlinaleu nagrađena Srebrnim medvjedom u kategoriji Najbolja glumačka izvedba. Ulaz na otvorenje programa uz film Muškarac iz snova slobodan je za sve posjetitelje.

Curveball / Foto: Art-kino, press

Curveball / Foto: Art-kino, press

Idući dan u isto vrijeme donosi dramu Dom Franke Potente o povratniku iz zatvora koji se mora suočiti s demonima iz svoje prošlosti. Kritika se pohvalno izrazila o tematsko-stilskom prikazu iskupljenja i oprosta u sredini ukorijenjenoj u religiju koliko i opterećenoj njome, a posebno su istaknute suptilne glumačke interpretacije glavnih likova.

Srijeda, 20. listopada u 20 sati rezervirana je za političku satiru Curveball Johannesa Nabera, inače autora sklonog satiri i grotesci koja nije izostala ni u posljednjem naslovu njegova filmskog opusa, baziranu na istinitim događajima koji su doveli do rata u Iraku 2003. godine.

Fabian ili o propasti / Foto: Art-kino, press

Fabian ili o propasti / Foto: Art-kino, press

Fabian ili o propasti Dominika Grafa, adaptacija romana Fabian Ericha Kästnera, na programu je 21. listopada u 19 sati. Gradeći priču kroz međusobni odnos troje protagonista u weimarskom Berlinu početkom 30-ih godina s različitim ambicijama i ideologijama kojima se suprotstavljaju kulturnim i društvenim institucijama, film postaje pozornicom na kojoj se pred gledateljem rađa i sve brže širi novi autoritarni mentalitet koji će ubrzo uzjahati na vlast.

Crnohumorna drama Zajedljivi susjed koja otvara goruće pitanje gentrifikacije i socijalne nejednakosti u Berlinu zakazana je za petak, 22. listopada u 20 sati. Film prvijenac Daniela Brühla, njemačkog glumca s međunarodnom karijerom (Zbogom Lenjinu!, Nemilosrdni gadovi, Utrka života, Kapetan Amerika: Građanski rat…), ambiciozan je spoj ironične metakomedije, koja se poigrava s glumačkim pozivom koliko i s glumcem samim, te konzekventnog trilera osvete za koji je scenarij napisao jedan od najpoznatijih i najprevođenijih austrijsko-njemačkih pisaca Daniel Kehlmann.

Zajedljivi susjedi / Foto: Art-kino, press

Zajedljivi susjedi / Foto: Art-kino, press

Ovogodišnje izdanje Berlinale Speciala 23. listopada u 20 sati zatvaraju Krvopije Juliana Radlmaiera, uvrnuta marksističko-vampirska komedija. Polazeći od Marxove metafore u Kapitalu kako su predstavnici kapitalističke klase vampiri, njemačko-francusko-švicarski redatelj Julian Radlmaier odlučio se u svom drugom cjelovečernjem filmu poigrati s istom postvarujući je, no samo zato da bi mu poslužila kao sredstvo daljnje ironizacije klasnih odnosa.

Krvopije / Foto: Art-kino, press

Krvopije / Foto: Art-kino, press

Ulaznice

Ulaznice za filmove mogu se rezervirati putem e-pošte (ulaznice@art-kino.org), a kupiti na blagajni Art-kina svakoga dana sat vremena prije početka prve projekcije ili na internetskoj stranici ulaznice.hr.

Ulaz na prvi dan programa slobodan je za sve posjetitelje, uz rezervaciju mjesta putem spomenute e-pošte.

Više https://www.art-kino.org/en/program/ciklusi/berlinale-special-2021