Treće izdanje festivala Berlinale Special od 19. do 22. listopada u Art-kino premijerno donosi šest naslova suvremenog njemačkog filma s najprestižnijeg njemačkog filmskog festivala – Berlinalea. Filmska manifestacija, u organizaciji Goethe-Instituta Kroatien, osmišljena je u želji da se hrvatskoj publici približe najbolja ostvarenja suvremenog njemačkog filma uz pregršt premijera i fokus na aktualne laureate Njemačke filmske nagrade.

Šest nagrađivanih naslova obrađuju goruće probleme njemačke svakodnevice – za jedne obećane zemlje, za druge izvorišta otuđenja – a okupljeni su pod intrigantnom zajedničkom temom Dom i užas.

Program Berlinale Speciala u Art-kinu, 19. listopada u 19 sati, otvara filmski ep Berlin Alexanderplatz Burhana Qurbanija, suvremena adaptacija istoimenog klasika njemačke literature. Döblinov legendarni roman o kriminalnom miljeu Berlina tijekom burnih 1920-ih, Qurbani premješta u sadašnjost i glavnog protagonista Franza Biberkopfa transformira u afričkog imigranta Francisa, koji danas ima otprilike jednake šanse za uspjeh kao i tek oslobođeni zatvorenik prije 100 godina. Na dodjeli Njemačke filmske nagrade Berlin Alexanderplatz trijumfirao je u ukupno pet kategorija. Ulaz na film otvorenja slobodan je za sve posjetitelje.

Sat njemačkog jezika

Sat njemačkog jezika / Foto ® Network Movie Wild Bunch Germany 2019 ® Foto Georges Pauly

Drugi dan, 20. listopada, donosi dvije nagrađivane povijesne drame. Sat njemačkog redatelja Christiana Schwochowa, na programu u 18 sati, intrigantna je ekranizacija njemačkog književnog klasika, nagrađivanog pisca Siegfrieda Lenza. Film kroz neobičan odnos između umjetnika, kojega pogađa bezumna zabrana, policajca, koji (ni)je samo oruđe u rukama nacističkih silnika, te dječaka koji se nalazi rastrgan između njih dvojice, postavlja pitanje što je dužnost i dokle osjećaj dužnosti može odvesti dijete, odraslog čovjeka i čitavu naciju.

U nastavku programa, s početkom u 20:30 sati, slijedi osebujna satira Lekcije iz perzijskog o belgijskom Židovu koji mora izmisliti jezik kako bi preživio Drugi svjetski rat. Film na intrigantan način koristi parabolu o izmišljanju novog jezika kako bi opisao gotovo potpuno uništenje jedne kulture, a rezultat je vješto režirana i napeta drama koja postiže delikatnu ravnotežu između dostojanstvenog i vjernog prikaza strahota Šoe i smisla za ironiju koji se pokazuje kao ključan za opstanak u bezumnim vremenima.

Egzil - Berlinale Special

Exil ©AlamodeFilm

Program 21. listopada u 18 sati otvara film Izgovorena riječ vrijedi, duhovita i iznenađujuće dirljiva ljubavna priča koja nadilazi društvene i kulturne konvencije, a u 20:30 na veliko platno stiže možda najzvučniji naslov ovogodišnje selekcije – uznemirujući kafkijanski triler Egzil redatelja Visara Morine začinjen atipičnim humorom o kojem će se sigurno pričati po izlasku iz kina. Radnja prati Xhafera (Mišel Matičević), farmaceutskog inženjera s Kosova koji živi i radi u Njemačkoj, a iznenada počinje osjećati da ga na poslu diskriminiraju i ponižavaju zbog njegova etničkog podrijetla. Film je svjetsku premijeru imao na berlinskoj Panorami te je pobjednik ovogodišnjeg Sarajevskog filmskog festivala.

Moja mala sestra - Berlinale Special

“Moja mala sestra” zatvara Berlinale Special / Foto: © Vega Film AG/Discovery Film

Program Berlinale Speciala u Art-kinu 22. listopada u 18 sati zatvara intimna i slojevita švicarska drama Moja mala sestra s glumačkim zvijezdama Ninom Hoss i Larsom Eidingerom u ulogama sestre i brata blizanaca, koji kroz umjetnost i kazalište nastoje uljepšati bolešću ugrožen život.

Berlinale Special – Festival suvremenog njemačkog filma nastao je u izboru i organizaciji Goethe-Instituta Kroatien, a u suradnji s Art-kinom i drugim hrvatskim kinima.

Ulaznice

Ulaznice za Berlinale Special mogu se rezervirati putem e-pošte (ulaznice@art-kino.org), a kupiti na blagajni Art-kina svakoga dana sat vremena prije početka prve projekcije ili na internetskoj stranici ulaznice.hr.

Više potražiti na https://www.art-kino.org

Naslovna fotografija “Berlin Alexanderplatz” © Frédéric Batier/2019 Sommerhaus/eOne Germany/Discovery Film

Kalendar događanja