Na pozornici HNK Ivana pl. Zajca 26. veljače 2021. još jednom je odigrana opera „Julije Cezar u Egiptu – iznova“ Georga Friedricha Händela, prva barokna opera postavljena u Rijeci, pravi barokni spektakl u obnovljenoj verziji prilagođenoj protuepidemijskim mjerama.

Bila je to ujedno i zadnja prigoda da je publika vidi prije njenog gostovanja na glasovitom Savonlinna Opera Festivalu u Finskoj u srpnju ove godine.

Nakon dviju premijera odnosno dviju verzija, iz 2016. i 2020., ova je četverosatna opera, pod ravnanjem maestra, a ujedno i čembalista Villea Matvejeffa te u režiji i dramaturgiji Marina Blaževića, doživjela i treću verziju.

Povratkom „Julija Cezara“ na opernu se pozornicu „Zajca“ vratila se i počasna članica riječke Opere Diana Haller u naslovnoj ulozi, kojom je ostvarila i svoj operni debi u rodnom gradu 2016. godine.  I u obnovljenoj verziji Diani Haller u ulozi rimskog imperatora Cezara i Anamariji Knego kao neodoljivoj Kleopatri, pridružila se nacionalna operna prvakinja Dubravka Šeparović Mušović kao Cornelia, u ulozi Sesta nastupila je Michaela Selinger, a u ulozi Tolomea Sonja Runje. Uz Ivana Šimatovića u ulozi Curija, u predstavi je prvi put nastupio bas-bariton Luka Ortar kao Achilla i kontratenor Franko Klisović kao Nireno.

I u novoj verziji opere kostimografkinja je Sandra Dekanić, scenografiju supotpisuju Marin Blažević i Alan Vukelić, a Blažević je  u suradnji s Daliborom Fugošićem dizajnirao i svjetlo.. Projekcije potpisuju Dobriša Radovanović i Alan Vukelić, a koreografiju i scenski pokret Michele Pastorini.

Uz Riječki simfonijski orkestar i Riječki operni zbor u predstavi sudjeluju članice i članovi baletnog ansambla HNK Ivana pl. Zajca Marta Kanazir, Marta Voinea Čavrak koja izvodi baletni solo, Laura Orlić, Andrei Koteles, Svebor Zgurić i Tilman Patzak.

(Diana Haller u naslovnoj ulozi / Foto: Dražen Šokčević.)