Na pozornici HNK Ivana pl. Zajca 26. veljače 2021. još jednom je odigrana opera „Julije Cezar u Egiptu – iznova“ Georga Friedricha Händela, prva barokna opera postavljena u Rijeci, pravi barokni spektakl u obnovljenoj verziji prilagođenoj protuepidemijskim mjerama.

Bila je to ujedno i zadnja prigoda da je publika vidi prije njenog gostovanja na glasovitom Savonlinna Opera Festivalu u Finskoj u srpnju ove godine.

Nakon dviju premijera odnosno dviju verzija, iz 2016. i 2020., ova je četverosatna opera, pod ravnanjem maestra, a ujedno i čembalista Villea Matvejeffa te u režiji i dramaturgiji Marina Blaževića, doživjela i treću verziju.

Povratkom „Julija Cezara“ na opernu se pozornicu „Zajca“ vratila se i počasna članica riječke Opere Diana Haller u naslovnoj ulozi, kojom je ostvarila i svoj operni debi u rodnom gradu 2016. godine.  I u obnovljenoj verziji Diani Haller u ulozi rimskog imperatora Cezara i Anamariji Knego kao neodoljivoj Kleopatri, pridružila se nacionalna operna prvakinja Dubravka Šeparović Mušović kao Cornelia, u ulozi Sesta nastupila je Michaela Selinger, a u ulozi Tolomea Sonja Runje. Uz Ivana Šimatovića u ulozi Curija, u predstavi je prvi put nastupio bas-bariton Luka Ortar kao Achilla i kontratenor Franko Klisović kao Nireno.

I u novoj verziji opere kostimografkinja je Sandra Dekanić, scenografiju supotpisuju Marin Blažević i Alan Vukelić, a Blažević je  u suradnji s Daliborom Fugošićem dizajnirao i svjetlo.. Projekcije potpisuju Dobriša Radovanović i Alan Vukelić, a koreografiju i scenski pokret Michele Pastorini.

Uz Riječki simfonijski orkestar i Riječki operni zbor u predstavi sudjeluju članice i članovi baletnog ansambla HNK Ivana pl. Zajca Marta Kanazir, Marta Voinea Čavrak koja izvodi baletni solo, Laura Orlić, Andrei Koteles, Svebor Zgurić i Tilman Patzak.

(Diana Haller u naslovnoj ulozi / Foto: Dražen Šokčević.)

Kalendar događanja

Razgovor
 • 22.09.
 • (19:00)

Bik Van der Pol / umjetnička rezidencija i artist talk

Razgovor s umjetničkim dvojcem Bik Van der Pol o njihovoj umjetničkoj praksi i dojmovima o Rijeci ...

Detaljnije

Izložba
 • 22.09. – 07.10.
 • (19:00)

Izložba “Glowing Globe: Artificial Art Alienated” u Kortilu

Izložba će predstaviti različite pozicije u medijskoj umjetnosti, propitivanje, eksperimentiranje i promišljanje fenomena umjetne inteligencije u velikom broju umjetničkih radova....

Detaljnije

Razgovor
 • 23.09.
 • (20:00)

Adaptacija. Čitanje filma #3: Ivan Salaj i “Osmi povjerenik”

U Art-kinu gostuje redatelj Ivan Salaj povodom prikazivanja njegove hit komične drame Osmi povjerenik, nastale prema istoimenom predlošku Renata Baretića...

Detaljnije

Književni susret
 • 23.09.
 • (19:00)

Knjiga na nezgodnim mjestima: Jasen Boko u Omišlju (s naftnim terminalom u pozadini)

Gradska knjižnica Rijeka najavljuje druženje s Jasenom Bokom, poznatim hrvatskim putopiscem i dramaturgom...

Detaljnije

Predstava
 • 23.09.
 • (20:00)

Komedija “Jel’ tako, Zorane?” dolazi nasmijati Riječane

Kazalište Moruzgva ponovno gostuje u Rijeci, ovoga puta sa svojom najnovijom predstavom nastalom u koprodukciji s Kazalištem Marina Držića iz Dubrovnika...

Detaljnije

Izložba
 • 25.09. – 15.10.
 • (00:00)

“Južna sazviježđa: poetike nesvrstanih” u Galeriji Filodrammatica

Izložba skupine autora u sklopu šesnaestog izdanja interdisciplinarnog festivala "Moje, tvoje, naše" ove godine posvećenog temi Pokreta nesvrstanih....

Detaljnije