Na Trsatskoj gradini četvrtu godinu zaredom održala se znanstveno-popularna manifestacija „Baltazar na Gradini“, inspirirana činjenicom da je Baltazargrad u kultnom crtanom filmu „Profesor Baltazar“ nastao nadahnut upravo našim gradom. Predavačice i predavači sa Sveučilišta u Rijeci ove su godine znanstvenim temama pristupili zaista inovativno te različite grane znanosti kroz zanimljive teme približili publici.

Dr. sc. Ivana Poljančić Beljan održala je predavanje „Zavrtimo se virtualno“ uz interaktivnu demonstraciju o zakonima fizike u zabavnim parkovima, a izv. prof. dr. sc. Ivana Kunda posjetiteljima je otkrila ponešto o društvenim mrežama u predavanju „Drugo lice Facebooka“. Dr. sc. Tomislav Jurkić održao je predavanje „Porijeklo života u svemiru“, dok je dr.sc. Benedikt Perak posjetitelje zaintrigirao zanimljivom temom – „Ma što sad ljubav ima s tim: O jezičnom izražavanju emocija i ostalih (uz)buđenja“. Doc.dr. Ivana Munitić održala je predavanje „Ciljepljenje: najučinkovitija obrana protiv zaraznih bolesti“, a Venesa Ujčić Ožbolt otkrila je „Tajne
sunčevog sustava“.

Na Trsatskoj gradini četvrtu godinu zaredom održala se znanstveno-popularna manifestacija „Baltazar na Gradini“, inspirirana činjenicom da je Baltazargrad u kultnom crtanom filmu „Profesor Baltazar“ nastao nadahnut upravo našim gradom. Predavačice i predavači sa Sveučilišta u Rijeci ove su godine znanstvenim temama pristupili zaista inovativno te različite grane znanosti kroz zanimljive teme približili publici.Jadran galenski laboratorij svojim je interaktivnim cornerom oduševio posjetitelje, a na manifestaciji su se po prvi puta predstavili Nacionalni centar tehničke kulture iz Kraljevice te škola mentalne aritmetike „Malac genijalac“ iz Rijeke. Studenti i studentice Odjela za matematiku pokazali su kako se matematika može zaigrati, a studentice Odjela za fiziku kako izgleda fizika u čaši vode. Putujući znanstvenici Udruge studenata biotehnologije Sveučilišta u Rijeci i ove su godine djecu zabavljali svojim zanimljivim i šarenim pokusima.

Na kraju dana, kada su se nad Gradinom pokazale i prve zvijezde, članovi Akademskog astronomskog društva iz Rijeke posjetiteljima su otkrili čari svemira, a svi su mogli proviriti kroz teleskop i pogledati u zvjezdano nebo.

Manifestacijom „Baltazar na Gradini“ zaključeno je 13. izdanje popularne manifestacije Ljeto na Gradini koja je još jednom pokazala da su organizatori uspjeli provesti u djelo brojne originalne ideje na zadovoljstvo više od 15 tisuća posjetitelja!