Baletni diptih „Patetična“ u koreografiji Douglasa Leeja na glazbu Ludwiga van Beethovena te „Posvećenje proljeća“ u koreografiji Maše Kolar i na glazbu Igora Stravinskog, izveden je premijerno  u HNK Ivana pl. Zajca.

S koreografijom „Patetične“ britanski koreograf Douglas Lee prvi put se predstavio riječkoj publici. On svoje autorstvo gradi na neoklasičnoj plesnoj estetici, a inspiraciju crpi iz stroge tradicije i klasičnog pogleda na glazbeni oblik Beethovenove klavirske sonate op. 13 u c-molu, poznatije pod imenom „Patetična“, dok dramaturgiju svog novog baleta gradi na motivu prkosa sudbini.

Sonatu je svirao riječki pijanist Marko Juraj Žerovnik, kostime je osmislila kostimografkinja Petra Pavičić, a svjetlo je oblikovao Nuno Salsinha.

U „Posvećenju proljeća“ koreografkinja i ravnateljica riječkog Baleta Maša Kolar slavi život kao unikatno i spektakularno čudo, s težnjom prirodnom i pozitivnom stavu koji je potreban u izazovnim vremenima.

Dramaturška i koreografska asistentica je Maja Marjančić, scenografkinja i kostimografkinja Petra Pavičić, a oblikovalac svjetla Nuno Salsinha.

U obje predstave plesali su Mao Fujita, Maria del Mar Hernandez, Soyoko Iwata, Marta Kanazir, Ksenija Krutova, Maria Matarranz de las Heras, Laura Orlić, Tea Rušin, Marta Voinea Čavrak, Francesco Pio De Benedictis, Jody Bet, Carlos Huerta Pardo, Michele Pastorini, Tilman Patzak, Nicola Prato, Ali Tabbouch i Svebor Zgurić.

(Foto: Fanni Tutek Hajnal, press HNK Ivana pl. Zajca)

Kalendar događanja

Film
 • 28.11.
 • (20:00)

Premijera filma “Stric”, jednog od najoriginalnijih domaćih filmova

Nakon što je prikazan na brojnim festivalima diljem svijeta, prvijenac autorskog dvojca Andrije Mardešića i Davida Kapca "Stric" premijerno stiže u Art-kino...

Detaljnije

Izložba
 • 28.11. – 15.12.
 • (19:00)

“Posve prirodno” Sanje Ipšić Randić i Melite Sorole Staničić u Galeriji Kortil

Izložba radova dvije riječke autorice rezultat je Nagrade galerije Kortil na 75. godišnjoj izložbi članova HDLU-a Rijeka...

Detaljnije

Književni susret
 • 29.11.
 • (18:00)

Knjiga na nezgodnim mjestima: Boris Jokić u poznatom brodogradilišnom prenoćištu

Poznati hrvatski znanstvenik i društveni djelatnik Boris Jokić gost je u programu Gradske knjižnice Rijeka ...

Detaljnije

Promocija
 • 30.11.
 • (18:30)

Predstavljanje knjige “Kvarnerski otoci pješice i biciklom” Lare Černicki i Staše Forenbahera

Lara Černicki i Staša Forenbaher predstavljaju svoju novu knjigu namijenjenu hodačima i biciklistima rekreativcima...

Detaljnije

Predstava
 • 01.12. – 03.12.
 • (18:00)

“Čarobnjak iz Oza” u GKL-u Rijeka

Predstava za djecu „Čarobnjak iz Oza“, redateljice Biserke Kolevske, izvodi se u Gradskom kazalištu lutaka Rijeka...

Detaljnije

Izložba
 • 01.12. – 07.12.
 • (12:00)

Izložba fotografija osoba s invaliditetom “Želim raditi!”

Izložba Društva za istraživanje i potporu u sklopu kampanje senzibiliziranja poslodavaca i drugih dionika na mogućnost rada i zapošljavanja osoba s invaliditetom...

Detaljnije