Program „Rijeka – Sarajevo – Rijeka“ za cilj ima Sarajevu predstaviti bogatu umjetničku scenu grada Rijeke, ali i obnoviti umjetničke veze ovih dvaju gradova, scene kojih su na vrhuncu svoje moći bile osamdesetih godina prošlog stoljeća, ali su i danas itekako prisutne, itekako postoje, a po mnogo čemu su i dalje izuzetno utjecajne.

Panel rasprava o Artkvartu, portalu koji se u vrlo kratkom roku nametnuo na kulturnoj sceni i Rijeke i čitave Hrvatske, ali i regije, te gostovanje riječkih umjetnika u Sarajevu samo je prvi korak na obnovi ovih veza, idući korak bit će gostovanje dijela sarajevske umjetničke scene u Rijeci, čime će se definitivno napraviti iskorak u obnovi mostova koji nikad nisu porušeni, samo su možda s vremenom postali malo zapušteni.

Multimedijalna izložba “Sedam lica grada”

Rijeka će se u Sarajevu predstaviti ne samo preko portala Artkvart,  bit će to tek uvertira u jednu priču iz Rijeke što će se u Bosanskom kulturnom centru nastaviti otvaranjem multimedijalne izložbe „Sedam lica grada“ koja je tijekom EPK 2020 izvedena kao interdisciplinarni umjetničko-edukativni projekt inovativnih novomedijskih inovativnih praksi, a realiziran je zahvaljujući suvremenim umjetnicama i umjetnicima, odnosno studenticama i studentima Akademije primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci. „Sedam lica grada“ prezentiraju modernu povijest grada Rijeke stavljajući u fokus istraživanja sedam država pod čijom upravom ili okupacijom se Rijeka nalazila tijekom  19. i 20.

stoljeća, kroz sedam umjetničkih instalacija Marine Rajšić, Sare Salamon, Michela Mesarića, Josipa Kneževića, Dorotee Škrabo, Sandre Ružić i Juraja Milardovića. „Sedam lica grada“ zajednički je projekt povjesničara umjetnosti i kustosa Katarine Podobnik i Zlatka Tota, te riječke Galerije Kortil.

Audio-vizualnom live set „Being positive is not a good thing“

Nakon otvaranja izložbe u galeriji Bosanskog kulturnog centra započet će program „Being positive is not a good thing“, riječ je o audio-vizualnom live setu tijekom kojeg će se pred gledateljima stvarati jedinstvena poveznica između vizualne umjetnosti i glazbe. Tako autori, Josip Maršić i Zoran Medved, poznatiji i kao JMZM, a za ovu prigodu pojačani Tonkom Ve (Antonija Veljačić), pokušat će sve prisutne potaknuti da uz zvučne i svjetlosne podražaje razmišljaju o dobroti, plemenitosti, ljepoti, poštenju, istinoljubivosti i drugim vrlinama. Iza Josipa Maršića i Zorana Medveda čitav je niz atraktivnih nastupa na renomiranim glazbenim događajima, ali i suradnji na filmskim, kazališnim i mnogim drugim projektima, njihova „Opera Industriale“ imala je čast otvoriti EPK 2020.

Jedinstveno iskustvo, tijekom kojeg će se spojiti multimedijalna izložba, elektronska i ambijentalna glazba i panel diskusija završit će jazz-world tonovima zahvaljujući Zoranu Majstoroviću i njegovom Triju, koji će se održati u klubu Jazzbina. Uz Zorana Majstorovića (gitara, oud), jednog od najnagrađivanijih hrvatskih jazz i etno glazbenika, trio čine još i Karlo Lovrić (orgulje), te Leonard Berisha (bubanj).

Svi vi koji se u petak zateknete u Sarajevu navratite od 18 sati do Bosanskog kulturnog centra, svima vama koji to ne možete iz objektivnih razloga učiniti savjetujemo da se strpite do gostovanja sarajevskih umjetnika u Rijeci. Bit će to također jedinstveno iskustvo.

Oznake