Art-kino Croatia slavi svoj deseti rođendan, a ovim je povodom predstavilo bogat program koji gledatelje čeka do kraja godine.
O radu Art-kina, nadolazećim programima i desetogodišnjoj obljetnici govorili su ravnateljica Art-kina Slobodanka Mišković, savjetnica za programe Ana Šegrt, savjetnica za obrazovne programe Barbara Zupičić i pročelnik Odjela gradske uprave za kulturu Ivan Šarar.

Slobodanka Mišković kazala je kako se Art-kino u proteklih 10 godina afirmiralo kao kulturno središte Kvarnera i regije otvoreno za sve društvene i dobne skupine, koje aktivno radi na razvijanju filmske kulture na svim razinama. Istaknula je napredak od njegovih početaka, spominjući otvaranja specijalne filmske knjižnice, Mini-kina te osnivanje Kvarnerske filmske komisije koja pruža podršku za domaćim i stranim filmskim  produkcijama.

Art-kino postalo je centralna točka filma u regiji i Hrvatskoj, a drago nam je da programima privlačimo sve više gledatelja jer je publika razlog zbog kojeg sve ovo radimo – Slobodanka Mišković

„Mislim da mogu reći da je Art-kino postalo centralna točka filma u regiji i Hrvatskoj, a drago nam je da programima privlačimo sve više gledatelja jer je publika razlog zbog kojeg sve ovo radimo“, rekla je Mišković, ocjenjujući kako je razlog njihovog uspjeha strast koju zaposlenici ulažu u sve što rade.

Bogati program Art-kina Croatia povodom deset godina rada

Zadovoljstvo što se može reflektirati na dugo razdoblje kvalitetnog rada u Art-kinu izrazio je i pročelnik za kulturu Grada Rijeke Ivan Šarar, navodeći kako je ova institucija prerasla svoje ime što posebno veseli u kontekstu dostupnosti, privlačnosti i besplatnosti digitalnog medija. „Art-kino se razvilo u kulturni i društveni centar za svu publiku, a ne ekscentrični umjetnički projekt koji će privući malo ljudi, a ono što je posebno vrijedno jest kreiranje prave zajednice i prostora susretanja gdje je fokus na druženju“, rekao je Šarar, ističući
kako o uspjehu kina na organizacijskom, financijskom i suradničkom planu svjedoči činjenica da nakon HNK Ivana pl. Zajca, Art-kino ima najviše posjetitelja od svih kulturnih institucija u Rijeci. Gradski pročelnik za kulturu uz brojne je pohvale ravnateljici naveo kako su sve brojnije filmske produkcije koje je Rijeku privuklo Art-kino, koje svojim bogatim i sadržajnim programom ostavljaju frustraciju zbog shvaćanja da se nešto od ponuđenog ipak mora propustiti.

Slobodanka Mišković

Obrazovni segment rada kina približila je Barbara Zupičić koja je ukratko predstavila program „Škola u kinu“, kojim se potiče učenike osnovnih i srednjih škola, ali i djecu vrtićke dobi da organizirano dolaze gledati filmove unutar uzrastu prilagođenog programa. „Program „Škola u kinu“ dosad je privukao 15 tisuća djece, a u sklopu programa radnici kina u riječkim osnovnim školama održavaju i radionice snimanja vlastitih filmskih uradaka“, navela je Zupičić i potvrdila nastavak održavanja radionica i u idućoj godini.

Nadolazeći dio prosinačkog programa predstavila je Ana Šegrt, najavivši kako će Art-kino do kraja godine svaki dan donijeti poseban sadržaj. Šegrt je izdvojila nedjeljno prikazivanje filma „Sedam“, kojeg je glasanjem odabrala publika, premijere „Kraja svjetla“ Aleša Suka i „Beskrajnog repa“ Željke Sukove, višestruka prikazivanja filma Larsa von Triera „Kuća koju je sagradio Jack“, te rasprodanu pretpremijeru filma Vinka Brešana „Kakva je ovo država“, uz pozive građanima da ovaj film pogledaju nakon nove godine. Također, povodom desetog rođendana u Atriju Art-kina moći će se pogledati izložbu „Idealni gledatelj“ sastavljenu od građe iz zbirke najvjernijeg gledatelja kina Marjana Štimca.

Na konferenciji za medije istaknuto je i kako je Art-kino Croatia u svojih deset godina postojanja organiziralo osam tisuća javnih programa te privuklo više od 330 tisuća gledatelja, a ovu će godinu završiti s premašenom brojkom od 55 tisuća gledatelja, što je trostruki rast u odnosu na 2009. godinu.

Mjesečni program, ponudu filmova, kao i druge informacije možete pronaći na web stranicama Art-kina.