U završnici manifestacije Ljeto na Kantridi, ovoga petka, 10. 9., na plaži Bivio svoje će sedmo izdanje doživjeti Art-kamp Empeduja, koji će ove godine u potpunosti biti posvećen Marcelu Dushampu.

Početak Art-kampa zakazan je za 16 sati, kada će na plaži Bivio započeti otvoreni šahovski turnir, središnji događaj ovogodišnje site-specific manifestacije, jer je “u vremenima kada umjetnost gubi smisao, najbolje je odigrati partiju šaha”, poručuju organizatori.

Pobjedniku šahovskog turnira – pisoar

Marcel Duchamp bio je strastveni šahist, šah je bio glavna preokupacija ovog velikog umjetnika koji je ostao najviše upamćen po svojoj Fontani, pisoaru kojega je poslao na izložbu nezavisnih umjetnika 1917. godine i na taj način izmislio ready made umjetnost, što je iznimnu popularnost dosegla tek krajem dvadesetog stoljeća. Upravo iz tog razloga pobjednik šahovskog turnira na sedmom izdanju Empeduja Art kampa kući će otići bogatiji za pisoar i 3000 kuna, kao posvetu jednom od najutjecajnijih umjetnika dvadesetog stoljeća.

Otvoreni šahovski turnir, na koji se mogu prijaviti apsolutno svi bez ikakvih ograničenja, bit će jedan od performansa ovogodišnjeg Art-kampa, koji će i ove godine okupiti iznimnu umjetničku postavu.

Nina Kamenjarin tako će izvesti rad The Curse (Prokletstvo), kao crna kraljica koja ne odustaje jer se ženski glasovi ponovo utišavaju i guše. Darko Brajković Đepeto Njapo izvest će novi postav performansa Almost human, govoreći kroz nemogućnost pozicije i bilo kakve strategije ili poteza, Gildo Bavčević s performansom Socio-Pat (Haš) odigrat će partiju prepariranog šaha u kojemu cilj nije pobjeda nego kretnja i suživot crnih i bijelih figura. Goran Ristić udarit će „Šah mat slikarstvu“, jer sve ono što je stvarao i želio pokazati na zidovima galerije želi svesti na razinu osjećaja i čiste emocije. Nika Rukavina izvest će performans „Pat ili kako zaustaviti vrijeme“, Boris Kadin izvest će performans iz ciklusa „Misao je vrijeme“, Vanja Pagar predstavit će se s interaktivnim performansom vezanim za autorovu nesigurnost u koncept samog performansa „Izvlačenje II“, Vinko Barić nacrtat će mural posvećen šahu.

Po završetku šahovskog turnira održat će se i književna večer Žarka Jovanovskog i njegovog gosta Andree Žica Paskučija, a sve će koncertom začiniti Pachamama Street Connection, riječki ulični bend okupljen 2010. godine kojega čine Vanja Kauzlarić, Jasmin Okanović, Radoslav Tičić i Petar Tepšić.

Sedmi Art kamp Empduja otvorit će profesor Krešo Kovačićek, koji je i autor teksta posvećenog ovogodišnjem okupljanju umjetnika na Biviju. 

U subotu The Stoned Cows nakon 20 godina pauze

Za kraj Ljeta na Kantridi, u subotu 11. 9., s početkom u 20 sati, u beach baru Morski prasac – 20 godina nakon zadnjeg ukazanja, vraćaju se The Stoned Cows mlađi nego ikad.

Grupa čiji počeci sežu do vibrantne riječke scene s kraja 80-ih i početka 90-ih prošlog stoljeća, na Morskom prascu publici će predstaviti svoju novu postavu i novo-staru pjesmaricu sastavljenu od pjesama iz gotovo svih faza autorskog rada frontmena Zlatka Gostića. Uz njega, bend čine poznati riječki glazbenici Ištvan Širola, član svih inkarnacija “Krava”, Luka Benčić i Jasmin Đečević koji su u bendu bili početkom 2000-ih te Zoran Medved koji je u svojoj bogatoj karijeri na riječkoj sceni također već bio dio grupe.

“Ideja da ponovno zasviramo došla je spontano, nije tu bilo nekog velikog plana. Tijekom 2020. snimio sam nekoliko novih pjesama, sam uz gitaru i zanimalo me kako bi zvučale u bendovskoj varijanti. Kako i inače često svratim do garaže od My Buddy Moosea, bilo je logično da s njima i Zoranom, s kojim sam radio na snimkama, pokušam dati tim pjesmama neki drugačiji, bendovski zvuk”, kaže Zlatko Gostić.

Širola, Benčić i Đečević su članovi bendova My Buddy Moose i The Strange dok je Medved, između ostalog, dio glazbenog dvojca JMZM.

“Mi smo svi jedna velika proširena glazbena obitelj tako da se moglo očekivati da opet zasviramo zajedno. Nije bila ideja da još jednom pokrenemo Stoned Cows, ali jednostavno to se na kraju pokazalo najlogičnijim”, dodaje Gostić.

The Stoned Cows su svoj izričaj oduvijek bazirali na garage-rocku 60-ih, a njihov mladenački vrhunac i proboj na veliku scenu prekinule su turbulentne devedesete. Nakon toga grupa je doživjela još nekoliko inkarnacija, da bi prije 20-ak godina prestala s radom.

Iako bend nije nikada doživio službeno diskografsko izdanje, vjernim pratiteljima riječkih pozornica ostali su u sjećanju po iskrenoj i žestokoj svirci. To se prenosilo kroz sve postave Krava, a kako danas zvuče Gostić, čut ćemo na Morskom prascu.

“Bit će i starih i novih autorskih pjesma, tu je i pjesma posvećena mom dragom prijatelju Bekimu Sejranoviću koji nas je prerano napustio. Bit će i puno obrada koje smo uvijek voljeli svirati. glavnom, dođite i provjerite je li ostalo još baruta”, zaključuje Gostić.

The Stoned Cows Foto Tajči Čekada (2)

The Stoned Cows / Foto Tajči Čekada

Na Prascu i riječki bendovi Iz@ & Borgie te Fanaa

Na povratničkom koncertu riječkih legendi The Stoned Cows nastupit će i riječki band FANAA.

Bend FANAA nastaje u Rijeci 2017. godine, a prvi nastup upisuje u svibnju 2018. u Palachu na eventu „Glazba je čudo“ gdje predstavlja pjese s prvog albuma Fonomatik, melankoličnog i psihodeličnog indie rock ugođaja. Kvalitetu i ambicioznost benda prepoznaje i 40. i 41. Ri Rock festival, na kojemu su nominirani za najperspektivniji mladi demo bend, najbolji demo bend 2019., najbolji album 2019. i najaktivniji bend. Godine 2020. Ri Rock im dodjeljuje nagradu „Nove Nade“ kao najperspektivnijem bendu, a KSET ih na Čuješ?! festivalu nagrađuje snimanjem novog singla u studiju. FANAA iza sebe ima album FONOMATIK i EP Fanaatom Lattè koji je izašao u veljači 2020. Trenutno je u iščekivanju i treći album.

Ovaj mladi bend čini pet članova: Kristian Kirinčić – bubanj i prateći vokal, Andreas Kornjača – električna gitara, Andrian Nimac – bas gitara, Goran Glušac – klavijature, truba i saksofon te Karlo Mihelčić – vokal.

Na kraju večeri kao gosti će nastupiti i svima dobro poznati Izet Medošević i njegov garage rock band Iz@ & Borgie.

Ulaz je besplatan.

(Naslovna fotografija: Tajči Čekada)