“Slučajna raskoš prozirnog vodenog rebusa” jedan je od 27 naslova koji će se razmatrati za nominaciju za 93. nagradu Oscar Američke akademije filmske umjetnosti i znanosti, u kategoriji dugometražnog animiranog filma.

Članovima Akademije zaduženima za izbor animiranih filmova slijedi gledanje svih naslova. Nominirat će ih se pet, a koji će to biti znat će se vjerojatno krajem ožujka, s obzirom na to da je sama dodjela Oscara pomaknuta na kraj travnja.

Američki filmski portal The Wrap objavio je kako se, s obzirom na okolnosti uzrokovane pandemijom, prije tjedan dana mislilo da će se za nominaciju za Oscara u toj kategoriji boriti samo 13 naslova, no broj je povećan na 27 i među njima je hrvatski film zagrebačke produkcijske kuće Kaos i producenta Ivana Katića.

Animirani film Slučajna raskoš proizrnog vodenog rebusa

Osjećaj nakon ove vijesti? Nestvarno. Neočekivano. Sve što kažem, zvuči predvidljivo, ali trenutno je to sve što mogu. Sretni smo, iscrpljeni od euforije. Želim odspavati i razmisliti ovih dana o svemu“, izjavio je tim povodom redatelj Dalibor Barić i dodao: “Koliko sam shvatio iz vijesti koju je objavio The Wrap, kategorija dugometražnih animiranih filmova ove godine je proširena na još 13 međunarodnih filmova, i mislim da je pri odabiru bitnu ulogu imao i Annecy film festival, zatim Animafest Zagreb, kao i Asifin Annie Awards, budući da je film ‘Slučajna raskoš prozirnog vodenog rebusa’ imao svjetsku premijeru na Annecyju, a domaću na Animafestu, te je zatim pozvan od strane Asife na sudjelovanje u natjecanje za Annie Awards. Što se tiče naše inicijative, mislim da dobar dio posla počiva na vjeri i upornosti producenta filma Ivana Katića.

Priča o borbi protiv sustava

“Slučajna raskoš prozirnog vodenog rebusa” priča je o Martinu, koji se pokušao boriti protiv sustava i sada je u bijegu, te konceptualnoj umjetnici Sari. Zajedno se pridružuju revolucionarnoj komuni na selu, dok im je policija na tragu. Inspektor Ambroz zna da su prava pitanja važnija od odgovora, jer možda ništa nije istina.

Animirani film Slučajna raskoš proizrnog vodenog rebusa

Dalibor Barić film je animirao, režirao i montirao te za njega napisao scenarij i skladao glazbu, a producirao ga je Ivan Katić (Kaos). Glasove likovima daju Rakan Rushaidat, Ana Vilenica, Frano Mašković, Nikša Marinović, Mario Kovač, Željka Veverec, Boris Bakal i Pavlica Brazzoduro Bajsić, a za zvuk su zaslužni Dino Brazzoduro i Ivan Zelić iz Studija Nazor.

Film “Slučajna raskoš prozirnog vodenog rebusa” nastao je uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra i Programa javnih potreba u kulturi Grada Rijeke.

(izvor: Hrvatski audiovizualni centar)