Radionica izrada transparenata održat će se ove subote, 5. ožujka, od 16 do 20 sati, u prostoru Galerije SKC gdje će sudionici lijepiti, crtati, šarati, pisati i izrađivati transparente za Noćni marš koji se održava na Međunarodni dan žena, 8. ožujka 2022.

„Naoštrite vaše riječi, rečenice, pokliče, … i na transparentima oblikujte vaše frustracije i aktivističku potporu ženskim pravima!“ navodi se u pozivu SKC-a. Materijal za izradu transparenata je osiguran.

Noćni marš centrom grada

Noćni marš kreće 8. ožujka u 18 sati s Konta prema Jadranskom trgu, a u organizaciji Udruge PaRiter, LORI Rijeka, Udruge Delta i SOS Rijeka – Centar za nenasilje i ljudska prava i SKC-a.

„Pozivamo vas da nam se pridružite i svojim transparentom glasno viknite DOSTA! Dosta nam je sistemskog nasilja! Zahtijevamo bolje radne uvjete koji će nam omogućiti sigurniju egzistenciju! Zahtijevamo poštovanje prema radu koji obavljamo! Zahtijevamo odgovorne institucije koje će štititi žene žrtve nasilja, a ne dodatno ih viktimizirati!“, stoji u pozivu.

Ironična multimedijalna izložba “Što radiš, ženska glavo?”

Nakon Noćnog marša, u 20 sati, u Galeriji SKC bit će otvorena novomedijska izložbu pod nazivom „Što radiš, ženska glavo?“, riječkih i zagrebačkih studentica i samostalnih umjetnica.

Različite perspektive žena-radnica-umjetnica ovom izložbom povezuje multimedijalni izričaj kojim se različite autorice predstavljaju. Iz njihovih radova iščitava se kako se umjetnicom postaje i ostaje na likovnoj sceni u Hrvatskoj.

Izlažu: Selma Banich, Klara Dujmović, Josipa Škrapić, Marianna Nardini, Iva Čukelj, Anita Kos i Petra Patafta

Detalj rada Klara Dujmović

Detalj rada Klara Dujmović što će se predstaviti na izložbi u Galeriji SKC

Izložba ostaje otvorena do 18. ožujka te će se moći pogledati tijekom radnog vremena galerije, radnim danom i subotom od 17 do 20 sati.

Program će se odvijati u skladu s trenutnim epidemiološkim mjerama. Za ulazak u galeriju nije potrebna COVID potvrda, no obavezno je nošenje zaštitnih maski.

Gostujuća izložba na UNIRI panelima: Jutros sam stala

Od utorka, 8. ožujka 2022. godine, na UNIRI vanjskim izložbenim panelima, postavit će se gostujuća izložba „Jutros sam stala”  koja se u suradnji s udrugom PaRiter s Korza “preselila” na Kampus.

"Jutros sam stala" seli na postamente na Kampusu

“Jutros sam stala” seli na postamente na Kampusu

Podsjetimo, izložba je dio mreže „4. Smjena – nevidljivi rad”, a tematizira neplaćeni kućanski rad. Osim informacija o samoj problematici sadrži i autentična iskustva žena prikupljena kroz fokus grupe i kampanju ma društvenim mrežama #JutrosSamStala kojoj je cilj osvijestiti javnost o svakodnevnom neplaćenom kućanskom radu koji se smatra „ženskim“ i koji većinom obavljaju žene. Riječ je o kompleksnom društvenom problemu na kojem treba uz mijenjanje percepcije o kućanskom radu kao „ženskom“ te promicanju rodne ravnopravnosti raditi i na nizu obrazovnih i demografskih politika.

Izložba i kampanja dio su projekta “Utjecaj javnih politika na kvalitetu obiteljskog i radnog života te na demografsku sliku Hrvatske – prostori promjene”, vrijednost projekta je 3.599.941,69 HRK, od čega se iz državnog proračuna Republike Hrvatske financira 15%, a iz Europskog socijalnog fonda 85%, u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali (Europski strukturni i investicijski fondovi u Republici Hrvatskoj u financijskom razdoblju 2014.-2020.).

Kalendar događanja