U Dječjoj kući započela je sedamnaesta po redu „Akcija za 5!“, a cijelog dana učenice i učenici riječkih srednjih škola osmišljavat će projektne prijedloge na temu prostora za mlade.

„Akciju za 5!” provodi Grad Rijeka u suradnji s Udrugom „Delta” iz Rijeke, a cilj projekta je pružiti mogućnosti mladim ljudima između 14 i 19 godina da razviju sposobnosti potrebne za aktivno sudjelovanje u procesima donošenja odluka na lokalnoj razini.

Sudionike „Akcije za 5!“ pozdravio je i riječki gradonačelnik Rijeke Marko Filipović, izrazivši ponos što se ovaj projekt provodi toliki niz godina te će sljedeće godine proslaviti svoju punoljetnost.

Započela Akcija za 5 2022

Mirela Džafić, Marko Filipović i Ema Žufić

„Mladi nisu samo naša budućnost, mladi su i naša sadašnjost. Sve manje pripadam vašoj generaciji i stoga vas sve manje razumijem, zato je bitno da sjednemo zajedno i iz prve ruke čujemo vaše želje i pokušamo ih realizirati“, kazao je gradonačelnik Rijeke Marko Filipović na otvaranju „Akcije za 5!“ u Dječjoj kući, podsjetivši kako je Grad Rijeka u svoje osnovne škole uveo Građanski odgoj i obrazovanje, iznvannastavnu aktivnost na kojoj učenici imaju prilike steći znanja i vještine za proaktivno sudjelovanje u životu zajednice i demokratskom društvu.

Tema ovogodišnje „Akcije za 5!“ proizašla je iz procesa kreiranja novog Programa za mlade Grada Rijeke 2023.-2030, koji se trenutno nalazi na online konzultacijama sa zainteresiranom javnošću. Prostori za mlade su fizički ili virtualni prostori u kojima mladi mogu provoditi svoje slobodno vrijeme, obrazovati se o različitim temama, samostalno organizirati aktivnosti i kreirati sadržaje. Takvi prostori bi trebali biti pristupačni različitim skupinama mladih, inkluzivni, sigurni, moderni i povezani s drugim sadržajima u lokalnoj zajednici koji potiču osobni razvoj mladih. Tema prostora i sudjelovanja za sve u skladu je s Europskim ciljevima za mlade, u godini koja je proglašena i Europskom godinom mladih.

Grad Rijeka, naglasio je gradonačelnik Filipović, ulaže značajna sredstva u stvaranje prostora za sve mlade – u sklopu kompleksa Benčić otvorena je Dječja kuća u potpunosti namijenjena djeci i mladima, a upravo nastaje i nova knjižnica, koja će imati razvijen i odjel za mlade.

Započela Akcija za 5 2022

Ove godine „Akcija za 5!” provodit će se na dvije lokacije. Jutarnji dio programa kada učenici i učenice, uz podršku svojih koordinatora i koordinatorica pišu svoje projektne prijedloge, održat će se Dječjoj kući, dok će se završni dio predstavljanja projektnih prijedloga i glasovanja o najboljem održati u Gradskoj vijećnici Grada Rijeke. Završna rasprava započinje u 16 sati i otvorena je za javnost, a na njemu će, uz predstavnike Grada Rijeke te članovi Savjeta mladih Grada Rijeke kao dio stručnog žirija za odabir pobjedničkog projekta. Projektni prijedlog s najvećim brojem glasova učenika i učenica bit će financiran sa pet tisuća kuna iz gradskog proračuna, a učenici i učenice će ga uz mentorstvo Udruge „Delta” i realizirati do kraja ove godine.

Ove godine u „Akciji za 5!” sudjeluje četrdesetak učenika i učenica iz 12 riječkih srednjih škola te 5 volonterki i volontera Udruge „Delta” koji će koordinirati rad grupa učenika i pomagati im da uspješno napišu svoje projektne prijedloge. Rad učeničkih grupa prati i jedna novinarska grupa koju će tijekom dana mentorirati Mirela Džafić, pedagoginja i novinarka Laganini FM radija.

„Akcija za 5!” provodi se uz financijsku podršku Grada Rijeke u ukupnom iznosu od 25 tisuća kuna. Projekt uključuje pisanje i izdavanje priručnika za učenike i koordinatore, održavanje pripremnih radionica za koordinatore i učenike, a nakon današnjeg osmišljavanja i prezentacije projekta i izbor najboljeg, slijedi provedba pobjedničkog projekta.

Projekt „Akcija za 5!“ koji je proizašao iz dugogodišnje suradnje s Udrugom Delta u okviru projekta “Mislim globalno, djelujem lokalno – Dan akcije”.  Udruga Delta je u 2022. godini za projekt „Dan akcije“ dobila pozitivno stručno mišljenje Agencije za odgoj i obrazovanje Sustav osiguravanja kvalitete – SKOCKANO Program što potvrđuje dugogodišnju kvalitetu predmetnog projekta.

U proteklih 17 godina u „Akciji za 5!” sudjelovalo je više od 1.000 mladih, a samo u Gradu Rijeci do sada je sredstvima iz proračuna Grada Rijeke uspješno realizirano 16 pobjedničkih projekta učenika i učenica.

Kalendar događanja

Izložba
 • 12.06. – 14.09.
 • (19:00)

Vodeći domaći autori i autorice na velikoj ljetnoj izložbi „Drugost“ u Galeriji Kortil

U okviru Dana sv. Vida, u Galeriji Kortil u srijedu, 12. lipnja u 19 sati bit će otvorena izložba „Drugost“, koja će predstaviti ulja na platnu „velikih majstora“ 20. stoljeća....

Detaljnije

Izložba
 • 15.06.
 • (10:00)

Graffiti Street Art History: izložba u Palachu i graffiti jam u pothodniku

Izložba u Palachu o povijesti i razvoju hrvatske graffiti i street art scene kroz radove koji su obilježili naše zidove i ulice. Na Piramidi će ujutro biti održan graffiti jam. ...

Detaljnije

Radionica
 • 18.06.
 • (18:00)

Ljetna priča iz Benčića: piknik@perilo

Zajedničko slavlje riječkih potočića, pranja rublja i kreativne vodene igre za djecu i odrasle. Ulaz je slobodan!...

Detaljnije

Koncert
 • 20.06.
 • (20:30)

Japanska umjetnica Karin Nakagawa premijerno u Rijeci

Druga gošća glazbenog dijela programa Japan u Rijeci je nagrađivana i međunarodno priznata japanska umjetnica Karin Nakagawa koja će nastupati na tradicionalnom instrumentu koto....

Detaljnije

Koncert
 • 22.06.
 • (20:00)

Za Dan antifašističke borbe okršaj buntovnih žanrova u Palachu

"I tebi sinko!" nazvan je koncert bendova Abergaz, Duelist i Zenoth kojim će se u Palachu proslaviti Dan antifašističke borbe ...

Detaljnije

Predstava
 • 23.06.
 • (21:30)

Otvorenje Riječkih ljetnih noći plesnim spektaklom “Grand Finale”

Balet “Grand Finale: The Turtle and the Phone Booth“ u koerografiji Nadava Zelnera te izvedbi Baleta HNK-a Ivana pl. Zajca otvara Riječke ljetne noći...

Detaljnije