U srijedu, 16. studenog 2022. godine, od 9 do 19.00 sati, u Dječjoj kući i Gradskoj vijećnici Grada Rijeke održat će se sedamnaesta „Akcija za 5!“ tijekom koje će učenice i učenici riječkih srednjih škola osmišljavati projektne prijedloge na temu prostora za mlade. Predstavljanje projektnih prijedloga i glasovanje održat će se u Gradskoj vijećnici Grada Rijeke od 16 sati.

Temu „Akcije za 5!“ najavila je Maja Tatalović, savjetnica u Uredu Grada Rijeke za suradnju s civilnim društvom i projektima financiranim iz EU, s obzirom na to da su zbog bolesti izostale najavljene predstavnice Udruge „Delta“.

Maja Tatalović

Tema je proizašla u procesu kreiranja novog Programa za mlade Grada Rijeke 2023.-2030 i riječ je o prostorima za mlade. Oni su fizički ili virtualni prostori u kojima mladi mogu provoditi svoje slobodno vrijeme, obrazovati se o različitim temama, samostalno organizirati aktivnosti i kreirati sadržaje. Takvi prostori bi trebali biti pristupačni različitim skupinama mladih, inkluzivni, sigurni, moderni i povezani s drugim sadržajima u lokalnoj zajednici koji potiču osobni razvoj mladih. Tema prostora i sudjelovanja za sve u skladu je s Europskim ciljevima za mlade, u godini koja je proglašena i Europskom godinom mladih.

Kako je naglasila Tatalović, Grad Rijeka već 17. godinu, u suradnji s Udrugom „Delta” iz Rijeke, provodi „Akciju za 5!”, čiji je cilj pružiti mogućnosti mladim ljudima između 14 i 19 godina da razviju sposobnosti potrebne za aktivno sudjelovanje u procesima donošenja odluka na lokalnoj razini. Tijekom svih tih godina u „Akciji za 5!” sudjelovalo je više od tisuću mladih ljudi, koji su uz pomoć sredstava iz proračuna Grada Rijeke uspješno realizirali 16 pobjedničkih projekata. Ove godine u „Akciji za 5!” sudjeluje četrdesetak učenika i učenica iz 12 riječkih srednjih škola te 5 volonterki i volontera Udruge „Delta” koji će koordinirati rad grupa učenika i pomagati im da uspješno napišu svoje projektne prijedloge. Rad učeničkih grupa prati i jedna novinarska grupa koju će tijekom dana mentorirati Mirela Džafić, pedagoginja i novinarka Laganini FM radija.

Ove godine na dvije lokacije

Ove godine akcija će se provoditi na dvije lokacije. Jutarnji dio programa kada učenici i učenice, uz podršku koordinatora i koordinatorica pišu svoje projektne prijedloge, bit će održan u Dječjoj kući, a završni dio predstavljanja projektnih prijedloga i glasovanja o najboljem u Gradskoj vijećnici Grada Rijeke. Završna rasprava započinje u 16 sati i otvorena je za javnost. Projekt s najvećim brojem glasova učenika i učenica bit će financiran sredstvima iz gradskog proračuna, a učenici i učenice će ga uz mentorstvo Udruge „Delta” i realizirati do kraja ove godine.

„Akcija za 5!” provodi se uz financijsku podršku Grada Rijeke u ukupnom iznosu od 25.000,00 kuna. Savjetnica za suradnju s civilnim društvom i projektima financiranim iz EU Grada Rijeke.