U četvrtak, 19. studenog od 16 do 17,30 sati održat će se online sučeljavanje dva najbolja srednjoškolska projekta na temu utjecaja epidemije koronavirusa na mlade u sklopu ovogodišnje „Akcije za 5!“.

Grad Rijeka već petnaestu godinu u suradnji s Udrugom Delta iz Rijeke provodi “Akciju za 5!”, čiji je cilj pružanje mogućnosti mladim ljudima između 14 i 19 godina da razviju sposobnosti potrebne za aktivno sudjelovanje u procesima donošenja odluka na lokalnoj razini.

Grad Rijeka se zahvaljuje Udruzi Delta i svim partnerima na projektu na 15-godišnjem doprinosu stvaranju novih vještina kod mladih. Učenici sudjelovanjem u projektu mogu dobiti uvid kako osmisliti i provesti projekt“, kazala je savjetnica za suradnju s civilnim društvom i projektima financiranim iz EU Maja Tatalović iz Ureda Grada Rijeke.

Nažalost, zbog situacije vezane uz epidemiju koronavirusa, ove godine je morao otpasti dio „Akcije za 5!“ koji se odnosi na upoznavanje s gradom gradske uprave i boravak u prostorima Grada Rijeke“. Upravo zbog epidemioloških mjera koje zabranjuju miješanje učenika različitih razreda, „Akcija za 5!“ se održava online.

Akcija za 5! posvećena temi koronavirusa (autor Marko Laća)

Akcija za 5! posvećena temi koronavirusa (autor Marko Laća)

Online sučeljavanje dva najbolja projekta

Učenici su već pripremili svoje projektne prijedloge, održali raspravu i odabrali dva najbolja projektna prijedloga između kojih će se birati pobjednički projekt koji će se realizirati do kraja 2020. godine. Ove je godine u pripremi projekata sudjelovalo 50-ak učenika iz osam riječkih srednjih škola.

Ova nam je godina, obilježena epidemijom, donijela nove uvjete izazove i potrebu prilagodbe na nove uvjete rada, no unatoč svemu, uspješno smo proveli sve pripremne radionice, uz veliki angažman djelatnika škola te desetak volontera“, kazala je izvršna direktorica Udruge Delta Maja Uršić Staraj.

Tema „Akcije“ je „Mladi za mlade u koroni“. Učenici i učenice promišljali su utjecaj korone na mlade, kao i pronalaženje rješenja te djelovanje temeljeno na solidarnosti i podršci.
Tema je aktualna i važna za mlade, a svi projekti učenika su se referirali na mentalno i fizičko zdravlje. Učenici su te teme prepoznali kao važne, odnosno prepoznali su da na u sklopu tih tema mogu nešto napraviti za svoje vršnjake“, kazala je Ema Žufić, stručna suradnica Udruge Delta.

Finalno sučeljavanje dva do sada najbolja projekta „Akcije za 5!“ će se održati u četvrtak, 19. studenog 2020. godine od 16:00 do 17:30 sati, online pomoću Zoom alata, a prijenos će biti moguće pratiti na Facebook profilu Udruge Delta.

Nadogradnja projekta edukacijom za radnike s mladima

Ove se godine „Akcija“ održava u sklopu projekta “Akcija za 5 – Level Up!” kojeg provode Udruga Delta, Grad Rijeka i Udruga za ljudska prava i građansku participaciju PaRiter, a financiran je sredstvima Središnjeg ureda za demografiju i mlade te sufinanciran sredstvima Grada Rijeke.

Projekt “Akcija za 5 – Level Up!”, pored „Akcije za 5!“ kao središnjeg dijela projekta, uključuje i edukaciju za studente Sveučilišta u Rijeci. Tako je u svibnju i lipnju 13 studentica Odsjeka za pedagogiju Filozofskog fakulteta u sklopu kolegija „Pedagogija rada s mladima“ povećalo znanje o radu s mladima kroz obrazovni program „Youth work za 5!“. Obrađene su teme psihologije adolescencije, rada s mladima na primjeru „Akcije za 5!“ te metode rada s mladima, a sve je prikazano i u pratećem priručniku.

Ideja ovog obrazovnog programa bila je obrazovati mlade ljude za koordinatore koji bi nam pomogli u pripremi aktivnosti Akcije za 5!, odnosno pružiti jednu vrstu neformalne edukacije za radnike s mladima, zanimanje koje je u Hrvatskoj još u povojima“, kazala je Uršić Staraj.

Kalendar događanja

Izložba
 • 28.11. – 15.12.
 • (19:00)

“Posve prirodno” Sanje Ipšić Randić i Melite Sorole Staničić u Galeriji Kortil

Izložba radova dvije riječke autorice rezultat je Nagrade galerije Kortil na 75. godišnjoj izložbi članova HDLU-a Rijeka...

Detaljnije

Promocija
 • 30.11.
 • (18:30)

Predstavljanje knjige “Kvarnerski otoci pješice i biciklom” Lare Černicki i Staše Forenbahera

Lara Černicki i Staša Forenbaher predstavljaju svoju novu knjigu namijenjenu hodačima i biciklistima rekreativcima...

Detaljnije

Razgovor
 • 30.11.
 • (18:00)

Razgovor kustosom Markusom Waitschacherom u MMSU-u Rijeka

Razgovor s Markusom Waitschacherom, umjetničkim medijatorom, kustosom i kulturnim antropologom te gostom rezidencije Kamov...

Detaljnije

Festival
 • 02.12.
 • (11:00)

20. i-Fest u HKD-u na Sušaku

Festival stvaralaštva i postignuća djece s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom koji se održava u sklopu projekta „Rijeka – Zdravi grad...

Detaljnije

Izložba
 • 01.12. – 07.12.
 • (12:00)

Izložba fotografija osoba s invaliditetom “Želim raditi!”

Izložba Društva za istraživanje i potporu u sklopu kampanje senzibiliziranja poslodavaca i drugih dionika na mogućnost rada i zapošljavanja osoba s invaliditetom...

Detaljnije

Okrugli stol
 • 08.12.
 • (13:00)

Položaj mladih u društvenom životu kroz djelovanje tijela savjeta mladih

Europe Direct Rijeka, u suradnji sa Savjetom mladih Grada Rijeke, organizira okrugli stol pod nazivom Položaj mladih u društvenom životu kroz djelovanje tijela savjeta mladih...

Detaljnije