U četvrtak, 19. studenog od 16 do 17,30 sati održat će se online sučeljavanje dva najbolja srednjoškolska projekta na temu utjecaja epidemije koronavirusa na mlade u sklopu ovogodišnje „Akcije za 5!“.

Grad Rijeka već petnaestu godinu u suradnji s Udrugom Delta iz Rijeke provodi “Akciju za 5!”, čiji je cilj pružanje mogućnosti mladim ljudima između 14 i 19 godina da razviju sposobnosti potrebne za aktivno sudjelovanje u procesima donošenja odluka na lokalnoj razini.

Grad Rijeka se zahvaljuje Udruzi Delta i svim partnerima na projektu na 15-godišnjem doprinosu stvaranju novih vještina kod mladih. Učenici sudjelovanjem u projektu mogu dobiti uvid kako osmisliti i provesti projekt“, kazala je savjetnica za suradnju s civilnim društvom i projektima financiranim iz EU Maja Tatalović iz Ureda Grada Rijeke.

Nažalost, zbog situacije vezane uz epidemiju koronavirusa, ove godine je morao otpasti dio „Akcije za 5!“ koji se odnosi na upoznavanje s gradom gradske uprave i boravak u prostorima Grada Rijeke“. Upravo zbog epidemioloških mjera koje zabranjuju miješanje učenika različitih razreda, „Akcija za 5!“ se održava online.

Akcija za 5! posvećena temi koronavirusa (autor Marko Laća)

Akcija za 5! posvećena temi koronavirusa (autor Marko Laća)

Online sučeljavanje dva najbolja projekta

Učenici su već pripremili svoje projektne prijedloge, održali raspravu i odabrali dva najbolja projektna prijedloga između kojih će se birati pobjednički projekt koji će se realizirati do kraja 2020. godine. Ove je godine u pripremi projekata sudjelovalo 50-ak učenika iz osam riječkih srednjih škola.

Ova nam je godina, obilježena epidemijom, donijela nove uvjete izazove i potrebu prilagodbe na nove uvjete rada, no unatoč svemu, uspješno smo proveli sve pripremne radionice, uz veliki angažman djelatnika škola te desetak volontera“, kazala je izvršna direktorica Udruge Delta Maja Uršić Staraj.

Tema „Akcije“ je „Mladi za mlade u koroni“. Učenici i učenice promišljali su utjecaj korone na mlade, kao i pronalaženje rješenja te djelovanje temeljeno na solidarnosti i podršci.
Tema je aktualna i važna za mlade, a svi projekti učenika su se referirali na mentalno i fizičko zdravlje. Učenici su te teme prepoznali kao važne, odnosno prepoznali su da na u sklopu tih tema mogu nešto napraviti za svoje vršnjake“, kazala je Ema Žufić, stručna suradnica Udruge Delta.

Finalno sučeljavanje dva do sada najbolja projekta „Akcije za 5!“ će se održati u četvrtak, 19. studenog 2020. godine od 16:00 do 17:30 sati, online pomoću Zoom alata, a prijenos će biti moguće pratiti na Facebook profilu Udruge Delta.

Nadogradnja projekta edukacijom za radnike s mladima

Ove se godine „Akcija“ održava u sklopu projekta “Akcija za 5 – Level Up!” kojeg provode Udruga Delta, Grad Rijeka i Udruga za ljudska prava i građansku participaciju PaRiter, a financiran je sredstvima Središnjeg ureda za demografiju i mlade te sufinanciran sredstvima Grada Rijeke.

Projekt “Akcija za 5 – Level Up!”, pored „Akcije za 5!“ kao središnjeg dijela projekta, uključuje i edukaciju za studente Sveučilišta u Rijeci. Tako je u svibnju i lipnju 13 studentica Odsjeka za pedagogiju Filozofskog fakulteta u sklopu kolegija „Pedagogija rada s mladima“ povećalo znanje o radu s mladima kroz obrazovni program „Youth work za 5!“. Obrađene su teme psihologije adolescencije, rada s mladima na primjeru „Akcije za 5!“ te metode rada s mladima, a sve je prikazano i u pratećem priručniku.

Ideja ovog obrazovnog programa bila je obrazovati mlade ljude za koordinatore koji bi nam pomogli u pripremi aktivnosti Akcije za 5!, odnosno pružiti jednu vrstu neformalne edukacije za radnike s mladima, zanimanje koje je u Hrvatskoj još u povojima“, kazala je Uršić Staraj.

Kalendar događanja

Predstava
 • 19.07. – 20.07.
 • (00:00)

Riječke ljetne noći: predstava „Leica format“ po romanu Daše Drndić

Hrvatska drama u suradnji sa studijem Gluma i mediji Akademije primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci...

Detaljnije

Koncert
 • 19.07.
 • (21:30)

The Frajle

The Frajle, koje će nastupiti u Rijeci u okviru Ljeta na Gradini, za sebe kažu kako pjevaju – srcem, što riječka publika uvijek prepozna i nagradi....

Detaljnije

Koncert
 • 21.07.
 • (20:30)

“30 let duše”, obljetnički koncert Karin Kuljanić i Mirjane Bobuš 

Povodom 30 godina glazbenog djelovanja, Karin Kuljanić, na Trsatskoj će gradini pozornicu dijeliti s Mirjanom Bobuš....

Detaljnije

Radionica
 • 23.07.
 • (18:00)

Ljetna priča iz Benčića: radionica „Poljoprivredna vježbenica #1“

Gdje zabiti prvu lopatu? Pitanje je to s kojim je počinjao svaki čovjek, a onda i civilizacija. Odgovor na to pitanje dat će nam vlasnica OPG-a Anino povrće, Ana Smokrović...

Detaljnije

Projekcija
 • 25.07.
 • (21:00)

Ljetna priča iz Benčića: inkluzivne projekcije ljetne večeri „Film svima“

GKR i Film svima ponovno udružuju snage i ovoga puta na veliko platno kina Benčić donose besplatne projekcije za sve nas...

Detaljnije

Koncert
 • 01.08.
 • (21:00)

Veliki open air koncert u Rijeci: dolaze Stoned Jesus i Dopelord!

Dobitna kombinacija zaraznih riffova i energičnog nastupa utjelovljuje omiljeni bend hrvatske publike, Stoned Jesus, koji dolazi na Podvežicu u četvrtak, 1.8. Povodom svoje jubilarne turneje kojom obilježavaju 15 godina postojanja, prid...

Detaljnije