Grad Rijeka „Akciju za 5!” provodi već osamnaesti put, a cilj projekta je pružiti mogućnosti mladim ljudima između 14 i 19 godina da razviju sposobnosti potrebne za aktivno sudjelovanje u procesima donošenja odluka na lokalnoj razini.

Završna prezentacija

Tijekom „Akcije za 5!“, 50-ak učenika i učenica uz podršku koordinatora – trenera i volontera te Ambasadora mladih iz upravnih odjela gradske uprave, osmišljavaju projekte na određenu temu. Na završnoj prezentaciji projekata, koja će se održati u srijedu, 8. studenog, grupa srednjoškolaca, sami učenici, biraju najbolji projekt, a koji će uz financijsku podršku Grada Rijeke te tehničku podršku Udruge Delta realizirati nagrađena grupa srednjoškolaca.

Grad Rijeka je za provođenje „Akcije za 5!“ osigurao 3.400 eura, a gradski službenici bit će na raspolaganju za upite tijekom osmišljavanja projekta.

Predstavnici Grada Rijeke bit će ujedno i dio stručnog savjetodavnog žirija, a u žiriju će sjediti i predstavnici Savjeta mladih Grada Rijeke. Sudjelovanjem članova Savjeta mladih Grada Rijeke omogućit će se grupama učenika upoznavanje s radom Savjeta, kao jednim od modela aktivnog sudjelovanja mladih u lokalnoj zajednici.

Također, kao dodana vrijednost, vrijedi istaknuti kako se ovogodišnja Akcija za 5! provodi u sklopu projekta „Mislim, djelujem, odlučujem – jačanje participacije mladih kroz aktivno uključivanje u kreiranje i zagovaranje politika za mlade“. Riječ je projektu koji se provodi pod vodstvom Udruge Delta, u partnerstvu s Gradom Rijeka, Gradom Opatija i Gradom Križevci, a koji je sufinanciran sredstvima Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade, Grada Rijeke, Grada Opatije i Grada Križevaca. Projekt se provodi u razdoblju od siječnja do prosinca 2023. godine i usmjeren je osnaživanju mladih i stvaranju prostora i prilika za mlade za njihovo veće uključivanje u procese donošenja odluka na lokalnoj razini.