Projekt “Daj šta daš” grupe „Akcija za 6!“ koji se temelji na maksimalnom iskorištavanju rabljene robe, umjesto njezinog nepotrebnog bacanja, učesnici 14. po redu Akcije za 5! odabrali su kao najbolji. Pobjednički projekt nagrađen je s 5.000 kuna, što ih je osigurao Grad Rijeka.

Akciju za 5! Grad Rijeka već četrnaestu godinu provodi u suradnji s riječkom Udrugom DELTA, u okviru projekta “Mislim globalno, djelujem lokalno – Dan akcije”. Ove godine tema projekta je bila održivi razvoj odjeće, odnosno rješavanje nekih od problema industrije odjeće kao jednog od najvećih zagađivača okoliša, odmah iza nafte. Sudjelovalo je 11 škola, odnosno 42 učenika s pet projekata.

Cilj projekta je pružanje mogućnosti srednjoškolcima da razviju sposobnosti potrebne za aktivno sudjelovanje u procesima donošenja odluka na lokalnoj razini, i to tako što na jedan dan simuliraju rad Gradskog vijeća u smislu pripreme projekta, debate te u konačnici glasovanja za odabir najboljeg projekta.

Akcija za 5! odvija se u sklopu projekta ”Nova pravila igre”. Sredstva za provedbu osigurana su u okviru Švicarsko-hrvatskog programa suradnje kroz natječaj Osnaživanje doprinosa organizacija civilnog društva obrazovanju za održivi razvoj za unapređenje ekonomske i socijalne kohezije.

Projekt se provodi s partnerima: Udruga SMART, Centar za kulturu dijaloga, Društvo „Naša djeca“ grada Gospića, Gradska knjižnica Rijeka, Srednja škola Ambroza Haračića, Osnovna škola Nikola Tesla i Grad Rijeka

Više o pobjedničkom projektu pogledajte u video prilogu!