Akcija „Sigurno u školu s HAK-om“ za sigurno ponašanje djece u prometu

Policijska uprava primorsko-goranska i ove će godine održati niz kratkih predavanja u prvim razredima osnovnih škola gdje će im objasniti osnovna pravila kojih se potrebno pridržavati u prometu, a treću godinu zaredom održat će se i praktična akcija na stadionu Rujevica. Subotnji događaj okupit će djecu od 3 do 8 godina koja će uz igru, druženje i zabavu moći pokazati svoje vještine u vožnji biciklom, rolama, romobilima te učiti o prometnim pravilima i ponašanju.

Ovom se akcijom nastoji senzibilizirati javnost, a posebno vozače, na toleranciju i kulturu u prometu, poštivanje prometnih znakova i propisa te povećani oprez u blizini odgojno-obrazovnih ustanova i zona smirenog prometa, gdje je ograničenje brzine 40 km/h.

Osim toga, akcija nastoji educirati i roditelje kako trebaju pripremiti djecu za sigurno kretanje putem od kuće do škole i natrag, kako se kretati nogostupom, kako gledati u oba smjera te raspoznavati prometne znakove, ali i kako prevoziti svoju djecu u automobilima. Nepravilno korištenje ili nekorištenje sigurnosne sjedalice, nekorištenje sigurnosnog pojasa i prekoračenje dopuštene brzine povećavaju rizike za nesreće, u kojima, prema statističkim podacima, djeca stradaju češće kao putnici nego kao pješaci.

Kalendar događanja