Akademsko astronomsko društvo tijekom lipnja ponovno će svakog četvrtka u 21.30 sati održavati popularno-znanstvena predavanja iz astronomije u Astronomskom centru Rijeka.

U četvrtak, 4. lipnja održat će se predavanje o patuljastom planetu Plutonu i drugim dalekim svjetovima. Predavačica Vanesa Ujčić objasnit će zašto ga više ne klasicifiramo kao planet, govorit će i o drugim dalekim svjetovima u vanjskom dijelu Sunčevog sustava nalik Plutonu.

Sljedećeg četvrtka, 18. lipnja održat će se predavanja posvećeno obljetnicama prvih žena Valentine Tereskove i Sally Ride koje su poletjele u svemir. Osim predavanja koja su posvećene prvim ženama astronautima kao i o zanimljivostima o njihovim povijesnim letovima, predavač Dinko Brautović govorit će i o povijesnom pregledu astronautike.

Posljednjeg četvrtka, 25. lipnja održat će se predavanje posvećeno obljetnici Tunguske eksplozije, koja se dogodila prije 112 godina u Rusiji. Osim o detaljima toga događa, predavačica Vanesa Ujčić govorit će i o opasnostima koje asteroidi predstavljaju za naš planet.

Nove mjere sigurnosti

Posjetitelji su obavezni koristiti dezinfekcijska sredstva za ruke po dolasku, a bit će smješteni s razmakom od dva metra jedan od drugoga. Maksimalan broj posjetitelja je 15. Zbog ograničenog prostora pod kupolom zvjezdarnice promatranja kroz glavni teleskop do daljnjeg nisu

moguća, i eventualno promatranje u slučaju vedrog vremena će se održati kroz prijenosni teleskop na terasi, uz održavanje razmaka među posjetiteljima.