Pri izgradnji riječkog HNK Ivana pl. Zajca, u kazališno stubište ugrađena je vremenska kapsula iz 1885. godine. Nakon što je desetljećima bila zaboravljena, pronađena je pri renoviranju kazališne zgrade, a ispostavilo se da je jedna od najstarijih na svijetu.

Kapsulu je u trenutku svečanog otvorenja kazališne zgrade Teatro Comunale u jednu od stepenica u foajeu osobno položio tadašnji riječki gradonačelnik Giovanni de Ciotta, a otkrio ju je prilikom restauriranja zgrade intendant kazališta Dorian Sokolić, početkom 70-ih godina prošlog stoljeća.

Riječ je zapravo o stiliziranoj metalnoj tubi u koju je za buduće naraštaje pohranjena svečana povelja koja govori o razlozima gradnje kazališta. Osim toga, kapsula čuva i popis svih obrtnika koji su surađivali na izgradnji, nacrt i tlocrt zgrade, kao i novčiće iz tog vremena. Tu je još i plakat kojim se najavljuju premijere “Aide” i “Gioconde”.

Kapsula je restaurirana i bit će izložena 2020. godine kad Rijeka bude Europska prijestolnica kulture, u sklopu izložbe “Nepoznati Klimt# koju priprema Muzej grada Rijeke. Izložba će prikazati rani opus Gustava Klimta s naglaskom na slikama izrađenim baš za riječko kazalište.

U prilogu pogledajte što su nam o vremenskoj kapsuli rekli ravnatelj Muzeja grada Rijeke Ervin Dubrović i muzejska kustosica prof. Deborah Pustišek Antić.