Ri gastro čarolije od smokava i liganja

Tjedan smokava koji je započeo u srpnju, svoje slatke (a možda čak i slane) avanture po ugostiteljskim objektima Rijeke i okolice nastavlja sve do 6. rujna kada ulogu zvijezde menija preuzimaju lignje i ostaju s nama sve do 13. rujna.

Domaće priobalno stanovništvo lignje lovi većinom u jesensko-zimskom razdoblju, iako ih je tada manje ali su neusporedivo veće i ukusnije od ljetnih. Uz to, svježa lignja vrlo je zdrava, obiluje visokokvalitetnim bjelančevinama i mastima, te ostalim vrijednim mikronutrijentima. Lignja je nezaobilazan dio mediteranskog kulinarstva, s brojnim načinima pripreme, od sirove i na žaru do pirjane i pržene, a svojim oblikom pogodna je i za punjenje. Što će sve chefovi kreirati od ove omiljene i vrijedne namirnice, moguće je doznati posjećivanjem nekog od partnera-ugostitelja Ri gastra, a tu su i gastro radionice koje vas osposobljavaju da specijalitete stvarate svaki dan i u vlastitoj kuhinji.

Tko sve kuha za vas i kakvi vam se fini programi spremaju u sklopu ova dva gastro tjedna provjerite na službenim stranicama Ri gastra. U slast!