Bioprognoza srednje

Zbog nepovoljnih vremenskih prilika u kontinentalnom dijelu zemlje će koncentracija peludi drveća biti niska. Na širem području Jadrana će koncentracija peludi čempresa biti visoka, a peludi crkvine umjerena, izvijestio je Državni hidrometeorološki zavod u Biometeorološkoj prognozi za Hrvatsku od 27. do 29. ožujka.

U četvrtak, 28. ožujka, biometeorološke će se prilike tijekom dana pogoršavati što meteoropatima može uzrokovati glavobolju, razdražljivost i neraspoloženje, a noću nesanicu. Tegobe od kojih inače pate kronični bolesnici, bit će jače izražene. Ujutro će biti hladno, pa se upozorava na zaštitu, osobito astmatičare i srčane bolesnike. U kontinentalnom dijelu zemlje će koncentracija peludi drveća biti niska. Na širem području Jadrana će koncentracija peludi čempresa biti visoka, a peludi crkvine umjerena.

U petak, 29. ožujka, nepovoljne biometeorološke prilike će kod meteoropata uzrokovati razdražljivost, umor i glavobolju, a noću tegobe sa snom. Tegobe od kojih inače pate kronični bolesnici bit će pojačane vremenskim utjecajem. U kontinentalnom dijelu zemlje će koncentracija peludi drveća biti niska. Na širem području Jadrana će koncentracija peludi čempresa biti visoka, a peludi crkvine umjerena.

Biometeorološku prognozu izrađuje Državni hidrometeorološki zavod u suradnji sa Zavodom za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“. Peludnu prognozu izrađuje Zavod za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“, Laboratorij za aerobiologiju u suradnji sa županijskim zavodima za javno zdravstvo.