Uplovljavanjem “Galeba” u riječku luku, generacije stasale za vrijeme SFRJ dobile su priliku posjetiti brod koji je bio jedan od ključnih detalja jugoslavenske socijalističke ikonografije. Povijesna važnost broda, međutim, proteže se i u međunarodne okvire, jer je upravo na njegovoj palubi začet pokret nesvrstanih, a zahvaljujući diplomatskim aktivnostima Josipa Broza Tita, na “Galebu” je gostovala svjetska politička elita tog vremena, ali i brojne druge slavne osobe.

Iako na prvi pogled izgleda oronulo, vrhunski čelik od kojeg je 1938. sagrađen brod koji je preživio ratove, torpeda, mine, potapanja i raspade država, još uvijek je u dobrom stanju. Prema riječima kapetana Željka
Matejčića, motore bi se u nekoliko sati moglo osposobiti za plovidbu. Naravno, s obzirom da je još 2006. “Galeb” proglašen hrvatskim kulturnim dobrom, renoviranje čitavog broda morat će se odvijati prema posebnim uvjetima koje je donio Konzervatorski odjel u Rijeci, kako bi nekadašnja Titova jahta bila očuvana u svom povijesnom obliku.

Brod GalebZa sada je još neizvjesna budućnost “Galeba”.

Iako se nedvojbeno radi o vrhunskoj turističkoj atrakciji, brod zahtijeva znatna ulaganja kako bi mu se vratio željeni sjaj. Do sada je u njega, uključujući i samu kupovinu, utrošeno oko dva milijuna kuna. Grad će financijsko rješenje pokušati naći u smislu davanja broda u koncesiju, uz klauzulu da brod nekoliko mjeseci godišnje mora boraviti u Rijeci. U slučaju da se adekvatan koncesionar ne pronađe, brod će biti renoviran od strane Grada i trajno usidren u luci kao muzej. Rijeka u svakom slučaju ima priliku raspolagati objektom velikog potencijala, koji već i sada budi velik interes, u gradu i izvan njega.

Brod GalebPrvu priliku za pobliže upoznavanje s ovim hrvatskim kulturnim dobrom, građani će dobiti 4. lipnja kad će na “Galebu” biti otvorena izložba “Područje zastoja” u organizaciji Kolekcije Marinko Sudac i Instituta za istraživanje avangarde. Zanimljivo je da će se izložbom predstaviti aktivistička umjetnost 60 autora s 200 umjetničkih djela nastalih između 1909. i sredine 80-tih godina, u vremenskom periodu kad je brod plovio pod zastavama fašističke Italije, nacističke Njemačke i socijalističke Jugoslavije. Tako će na “Galebu” biti izloženi upravo oni radovi koji su propitivali, provocirali i osporavali režime kojima je “Galeb” služio.

U video prilogu pogledajte snimku obilaska “Galeba”, zajedno s izjavama kolumnista Svetozara Nilovića, Nikoline Radić Štivić, ravnateljice Direkcije za zaštitu i očuvanje kulturnih dobara u riječkom Odjelu za kulturu, te kapetana Željka Matejčića.

Foto i video: Damir Jevtić
Tekst: Zoran Krušvar

Oznake

Kalendar događanja