HNL

U susretu protiv Zagreba na gostovanju u Kranjčevićevoj ulici nogometaši Inter-Zaprešića postigli su svoj prvi gol u prvenstvu,  imali neodlučen rezultat do zadnje minute kada su propustili veliku priliku za pobjedu (Hrnčević) da bi potom Ivan Krstanović svojim drugim golom na utakmici donio tri boda Zagrebu.

Jedina momčad koja niti nakon 5 odigranih kola nije uspjela postići pogodak je Šibenik, ali su na gostovanju kod Lokomotive uspjeli sačuvati netaknutu svoju mrežu pa su osvojili i drugi bod u susretu bez golova kao što im je to uspjelo u 2. kolu protiv Cibalie na Šubićevcu.

Nakon ovog kola nema više momčadi bez primljenog pogotka: na utakmici Cibalia-Split Josip Serdarušić svladao je vratara Matkovića na samom početku utakmice što je njegovoj momčadi bilo dovoljno za osvajanje prvih bodova na gostovanju, a Cibaliji je prvi primljeni pogodak donio i prvi poraz.

Rijeci je za vrh tablice bio dovoljan jedan pogodak na gostovanju u Karlovcu dok je Hajduk nastavio sa efikasnom igrom (19 golova u 5 susreta) i nakon početnog vodstva Zadra na Poljudu slavio sa visokih 4:1 (dva gola Vukušića).

VIDEO: Karlovac – Rijeka 0:1

Novi trener Osijeka Branko Karačić u prvoj utakmici na klupi slavio je pobjedu u Puli protiv Istre 1961 zahvaljujući ponajprije pogođenoj izmjeni: u 70. minuti umjesto Jugovića u igru je uveo Zorana Kvržića (prvi nastup u prvenstvu) koji je lijepim pogotkom u 87. minuti donio tri boda svojoj momčadi.

Uspješnu prvenstvenu premijeru imao je i Vahid Hallhodžić na klupi Dinama koji je golovima Rukavine i Sammira pobijedio Slaven Belupo u Koprivnici, a Varaždin je propustio uvjerljivije pobijediti Hrvatski Dragovoljac budući da je kod rezultata 2:0 Davor Vugrinec u 26. minuti propustio realizirati kazneni udarac.

Na osam utakmica 5. kola postignuto je samo 17 pogodaka, 35 igrača opomenuto je žutim kartonom, a samo jedan igrač je isključen (igrač Zagreba Vedran Celjak zbog dvije opomene), ali su suci imali nešto više posla sa službenim osobama na klupi pa će i Disciplinski sudac Prve HNL ovaj tjedan imati poprilično posla.

Mile Petković udaljen je s klupe u 68. minuti utakmice Slaven Belupo-Dinamo zbog prigovora i vrijeđanja pomoćnog suca, dok je predstavnik Karlovaca na utakmici Karlovac-Rijeka, Krešimir Perković, morao na tribinu zbog psovanja (???) protivničkog igrača.

Najopsežniju prijavu ipak je zaradio Ivan Herak, član Izvršnog odbora Istre 1961: suci su ga u zapisnik utakmice prijavili zbog psovanja, vrijeđanja, prijetnji i pokušaja fizičkog obračuna na ulazu u svlačionice po završetku utakmice Istra 1961-Osijek.

Najbolji strijelci nakon 5 odigranih kola su Ivan Krstanović, Sammir i Ante Vukušić sa po 5 postignutih pogodaka dok je u poretku klubova za fair-play vodeću poziciju preuzeo Hajduk ispred do sada vodećeg Splita.

(1.HNL)

Kalendar događanja