Bogati i uzbudljivi Utorak na Vrisku započeo je ujutro u Dječjoj kući, gdje su mali čitatelji mogli upoznati vrckavog mačka u slikovnici „Darmar, Maki je car!“ Melite Rundek. Program je nastavljen poslijepodne u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti s četiri sjajna književna programa.

Prvi je bio promocija romana „Novi kraj“ (Disput, 2022.) Đurđice Čilić, knjige fragmentarne kompozicije koja može biti čitana i kao zbirka stotinjak priča uvezana prisutnošću nekoliko istih likova. Autorica je o romanu razgovarala s Dunjom Matić.

Uslijedila je promocija novog romana Vedrane Rudan. „Doživotna robija“ (V.B.Z., 2022.), za koju se tražila stolica više, a na kojoj je s autoricom razgovarala urednica Jadranka Pintarić. „Doživotna robija“, oštar i provokativan, ali i drukčiji, tiši i melankoličniji od dosadašnjih, psihološki iznijansiran i slojevit roman je koji je svijetlo dana ugledao šest godina nakon njenog posljednjeg objavljenog romana.

U sklopu programske cjeline „U fokusu“, urednik i izdavač Ivan Sršen predstavio je regionalnu zvijezdu, autora Srđana Valjarevića i njegovu novu knjigu „Fric i Dobrila“ (Laguna, 2021.). Priča je to o prosječnoj, a ipak neobičnoj i zabavnoj obitelji, koja je zapravo duhovit uvid u srpske i balkanske prilike posije raspada, ratova, tranzicije i prilagođavanja na „novo normalno“.

Književni utorak na Vrisku završio je razgovorom autorice Fride Šarar i urednika Drage Glamuzine o Fridinoj novoj zbirci pjesama „Udaljena jednu stvarnost odavde“ (V.B.Z., 2022.) u kojoj je prikupila pjesme pisane zadnjih 25 godina.

Večer je završila u „Dnevnom Boravku“ gdje se odvila muzička premijera – prva javna izvedba prijevoda kultne poeme Allena Ginseberga „Howl“ na čakavski u izvedbi Vedrana Ružića i Nikole Petkovića.