Odgovor na ta pitanja tek će stići i ne ovisi isključivo o riječkoj kulturnoj ustanovi. Dapače, obje nagrade bit će dodijeljene svibnja 2023. u Barceloni, što možda i nije tako blizu, pa valja imati strpljenja. Prosudbeni postupak upravo je u tijeku. Predstavnici stručnog žirija u čijoj je nadležnosti odluka obilaze muzeje s kandidacijskog popisa u više europskih gradova.

Palaču šećera tim je povodom 22. srpnja posjetio Beat Hächler, ravnatelj Swiss Alpine Museuma iz Berna i član žirija spomenutih nagrada. Za njega je pripremljena prezentacija o radu ustanove, nakon čega se Hächler uputio u obilazak zdanja. S Muzejom su ga upoznali ravnatelj Ervin Dubrović, muzejska pedagoginja Josipa Verbanac, kustosica Kristina Pandža i Nikolina Jelavić Mitrović, dizajnerica stalnog postava. Gosta je zanimalo na koji način Muzej privlači pažnju javnosti, te koliko je uspijeva zadržati stvaranjem poticajnih ugođaja, maštovitih interpretacija i prezentacija. Jednako tako u kojoj se mjeri oslanja o kreativne pristupe u edukaciji i shvaćanju društvene odgovornosti. Također ga je zanimalo kako se u Muzeju grada Rijeke shvaćaju vrijednosti poput demokracije, ljudskih prava, tolerancije, međukulturnog dijaloga i održivosti, te kako se te vrijednosti ugrađuje u praktične aktivnosti. Po strani nisu ostavljene ni ostale važne teme, poput muzeoloških, socijalnih, financijskih itd.

Koji će se muzeji naći nominirani za obje privlačne nagrade bit će poznato nakon sastanka stručnog žirija u studenom ove godine. Njih će se zatim pozvati da se kratko predstave na Godišnjoj konferenciji Europskoga muzejskog foruma u Barceloni 2023. godine.

Kalendar događanja