U sklopu programa “Follow Up”, u Galeriji Studentskog kulturnog centa otvorena je izložba devetoro autorica i autora iz Istre koja pod nazivom Grafička mapa “CRUX MMXX” okuplja 10 grafičkih listova kao hommage Ivanu Obrovcu, pulskom slikaru i osnivaču Škole primijenjene umjetnosti i dizajna (ŠPUD) u Puli.

„Follow Up“ je program koji kroz primjere dobre prakse želi ojačati ili uspostaviti suradnju između organizacija slične ili iste programske sheme s ciljem obogaćivanja kulturne ponude te s naglaskom na glazbu. Program je osmišljen kao gostujuće vikend predstavljanje u sklopu kojega svaka od organizacija ima i ulogu domaćina. Ovaj put, program je povezao dva lučka grada, dva važna rasadnika kulture, Pulu i Rijeku.

Gostovanje “Follow up” programa u Galeriji SCK tako je uzvratni susret umjetnika koji je uslijedio nakon riječkog gostovanja u Društvenom centru Rojc u studenom 2021. godine u sklopu kojega se održala tribina „Pula i Rijeka – glazbene luke?!“ te koncerti bendova Fallen Down Moon i White on White.

Prva Grafička mapa CRUX MMXX, predstavljena u riječkoj Galeriji SKC, inicijacija je rada novoosnovanog društva vizualnih umjetnika CRUX, oformljena 2020. godine na inicijativu Erosa Čakića. Ova skupna izložba spaja afirmirane i mlade umjetnike, stariju i novu umjetničku scenu, a svaki od autora pridonio je mapi svojim radom kroz koji predstavlja sebe i svoj umjetnički opus. Izlažu: Josipa Škrapić, Tea Bičić, Gea Rajić, Robert Pauletta, Andi Pekica, Borut Skok i Eros Čakić.

Otvorenju izložbe prethodio je razgovor na temu likovne umjetnosti na relaciji Pula – Rijeka, o razlikama i sličnostima te međusobnoj povezanosti, ali i o današnjoj situaciji. U tribinu su sudjelovali: Kristina Nefat (predsjednica Hrvatskog udruženja interdisciplinarnih umjetnika u Puli), Tina Širec Đodan (profesorica povijesti umjetnosti i sociologinja kulture, kustosica pedagogonja), Katarina Kožul (apsolventica kiparstva na riječkoj Akademiji primijenjenih umjetnosti) i Damir Čargonja (dugogodišnji kulturni aktivist i umjetnik), uz moderiranje Leonide Cris Manojlovski (Galerija SKC).

Program je zaokružilo posebno gostovanje Radija Rojc iz Pule koji je emitirao uživo iz Rijeke.

Izložba ostaje otvorena do 24. veljače i može se razgledati u radno vrijeme Galerije SKC; svaki dan osim nedjelje, od 17 do 20 h.

Program je sufinanciran sredstvima Grada Rijeka – Odjel za kulturu.

Kalendar događanja