Jubilarnu, 3000. sliku Škrobonja je dovršila i potpisala upravo na otvorenju izložbe ispred “Poneštrice” na Trgu 128. brigade Hrvatske vojske.

Ania Škrobonja, poznata pod umjetničkim imenom Skani, izlagala je diljem Europe, a njeni se radovi nalaze u privatnim i javnim zbirkama, muzejima, galerijama Europe, Australije i Amerike. Proputovala je svijet, ali se ipak vratila i skrasila u Rijeci. Pod njenim vodstvom djeluje Udruga SKANI kreativni centar 50+ u sklopu koje poučava slikanju osobe treće životne dobi, koje su se jučer okupile kako bi čestitale svojoj mentorici.

Ania Škrobonja Skani potpisuje 3000. sliku

Skani, rođena u Rijeci 1970. godine, po struci je dizajnerica interijera i kulturologinja, imala je sreću da je njezin talent prepoznat još u djetinjstvu. Osim Nevenke Žiger koja je osamdesetih godina bila kustosica Muzeja moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci, na njen slikarski izričaj utjecali su prof. Roberto Ascolese, maestro Ezio Farinelli i Pietro Piccoli. Tehnika kolaž akvarela, za koju je 2002. dobila nagradu predsjednika Republike Italije na IX. međunarodnoj izložbi “Europart” i Nagradu “Capitolium” u Rimu, nastala je tijekom studijskog putovanja Floridom i Aljaskom 1996. godine, kada je proučavala kulturu i umjetnost indijanskog plemena Tsimshian, “naroda s rijeke Skeena”.

Izložba njezinih radova u „Poneštrici“ će se moći razgledati do 3. ožujka, a kako je proteklo otvorenje, uz razgovor sa Skani, donosimo u videu.

Kalendar događanja