Predstava je kreirana sa ciljem poticanja ljubavi i interesa prema matematici među djecom najmlađe dobi te destigmatizacije matematike i same znanosti kao nepotrebne i neprimjenjive u svakodnevnom životu. Namijenjena je djeci od 5 do 10 godina, no u njoj uživa i starija publika. Uz predstavu, projektni tim je kreirao i slikovnicu za svakog sudionika predstave te web stranicu s uzbudljivim pričama o tajnama i šiframa kao i različite kvizove koji su dostupni cijelu godinu na profesoricasifrica.com.hr.

Predstavu je kreirala dr.sc. Marija Maksimović, docentica na Odjelu za matematiku Sveučilišta u Rijeci koja je neformalno educirana i u izvedbenim umjetnostima, točnije glumi, performansu i plesu, a u predstavi uz nju sudjeluju i profesionalna glumica Anja Sabol. Za izradu lutki, scenografiju i izradu vizualnog identiteta zadužen je Igor Malnar, umjetnik i profesor likovne kulture.

Autorica i njezin tim projektom spajaju znanost i umjetnost te populariziraju matematiku pričom o zaljubljenoj profesorici Šifrici, njenom prijatelju profesoru Kriptiću, znatiželjim Radoznalićima i metodama komunikacije putem šifriranih, tajnih, poruka.

Zahvaljujući financijskoj podršci Odjela za kulturu Grada Rijeke predstavu je pogledalo gotovo 200 djece i odraslih, a predstava je odigrana u prostoru Odjela za matematiku na Kapusu, u Osnovnim školama Trsat i Nikola Tesla te u Prirodoslovnom muzeju Rijeka.

Autorica i kreativni tim predstave najavljuju izvedbu nove interdisciplinarne predstave radnog naziva Nula koja se očekuje na jesen 2021.