U OKC-u Palach u petak,14. svibnja, premijerno je izvedena monodrama „Ličnost u izgradnji” autorskog projekta talentirane glumice i redateljice Sare Blažić.

Predstava je inspirirana formom closet drame te se bavi pitanjem koliko zapravo možemo vjerovati vlastitim mislima, a spoj je tri gotovo ravnopravna elementa: teksta, glazbe i pokreta. Koautori projekta su Marta Rak i Bruno Lovrenčić, koji uz Saru Blažić potpisuju režiju.

„Ličnost u izgradnji” prati glumicu Lui, baveći se prostorom između privatnog i scenskog života lika, angažirajući publiku da iz raštrkanih informacija poveže priču u cjelinu. Monodrama nastaje u trenutku, iz improvizacije, eksperimenta, vlastitih strahova i potpunog ogoljenja pred publikom. Poštujući formu closet drame, predstava se izvodi za mali broj ljudi u manjem prostoru time stvarajući osjećaj intimnosti između publike i glumice. Publika ima priliku ući u privatni svijet lika, te gledati kako predstava nastaje, dok se glumica bori kako bi zadržala kontrolu nad tekstom kojeg je sama proizvela, svakom novom rečenicom sve manje vjerujući vlastitim mislima.

Suradnja s riječkim glazbenicima

Originalnu glazbu koja je nastala iz improvizacija na temu i sadržaj djela potpisuju riječki glazbenici Denis Razumović Razz, Rajko Ergić i Sebastijan Demark, a čini ju klasični jazz trio – saksofon, bubnjevi i kontrabas. Prateći stanja lika, glazba je iskaz podsvijesti lika, ponekad najavljuje ono što će se dogoditi ili je u drastičnom kontrastu sa situacijom, tjerajući radnju naprijed.

Pokret i koreografiju osmislila je Marta Rak, riječka suvremena plesačica i koreografkinja, koja je u predstavu uvela apstraktne elemente inspirirane svakodnevnim govorom tijela: „Pokret opisuje, naglašava, prati i uspostavlja tekst koji verbalno nije izražen i u monodrami postaje glumičin drugi jezik.”. Vizualni identitet predstave razradio je Bruno Lovrenčić koristeći se stripovskom i film noir estetikom u dizajniranju plakata i oblikovanju rasvjete predstave.

Sara Blažić diplomirala je na Akademiji primijenjenih umjetnosti smjer Gluma i mediji u klasi Rade Šerbedžije i Lenke Udovički. Aktivno se bavi kazalištem i filmom, a ovo joj je prvi samostalni kazališni projekt.

Kalendar događanja