U četvrtak 16. prosinca 2021. godine u galeriji „Filodrammatica“ u organizaciji Fotokluba Color otvoren je 8. salon crno-bijele fotografije 100+1.

Riječ je o  natječajnoj izložbi na kojoj je zastupljeno do 100 najboljih crno-bijelih fotografija plus jedna, koja se estetskim kriterijima izdvaja od drugih, a kojoj se dodjeljuje Grand Prix salona koji nosi ime po poznatom riječkom fotografu Fernandu Sopranu.

Ove godine prijavilo se 89 autora sa 520 fotografija, a fotografije za izložbu odabrao je Branislav Brkić, ugledni beogradski fotograf i predsjednik Foto saveza Srbije. Njegovim izborom na izložbi učestvuje 49 autora iz Hrvatske, Slovenije i Srbije.

Grand Prix “Fernando Soprano” dobila je fotografija „Paučina“ Hrvoja Mahovića iz Zagreba. Prvu nagradu za pojedinačnu fotografiju „Strogo kontrolisani haos“ dobila je fotografija Milana Živkovića iz Beograda, dok je prvu nagradu za kolekciju „Mladi glazbenici“ osvojila Maja Prgomet iz Splita. Dodijeljene su još i druga i treća nagrada te šest pohvala.

Izložbu su otvorili riječki gradonačelnik Marko Filipović i predsjednik Fotokluba Color Ivica Nikolac, koji će u sklopu izložbe danas u 19 sati održati i predavanje „Magija crno-bijele fotografije – crno-bijela fotografija u kontekstu digitalnog doba“.

Izložba ostaje otvorena do 5. siječnja 2022. godine i može se razgledati u radno vrijeme galerije Filodrammatica (Korzo 28/I), od ponedjeljka do subote od 16 do 20 sati. Ulaz se ne naplaćuje.