Ekonomski fakultet

Izaslanik predsjednika Ive Josipovića prof. dr. Boris Cota kazao je da je riječki ekonomski fakultet bio i ostao jedna od vodećih znanstveno-nastavnih ustanova u području ekonomije u Hrvatskoj te da o tome svjedoče rezultati, mnogi istaknuti stručnjaci i vodeći ljudi u poslovnom svijetu.

Cota je istaknuo da taj fakultet od početaka razvija suradnju sa srodnim ustanovama te da je ostvario 30 bilateralnih sporazuma s visokoškolskim ustanovama u Europi i svijetu.

Nastavio je da se 50. obljetnica obilježava u razdoblju kad visokoškolske ustanove dijele sudbinu gospodarstva koje stagnira, ali kako vjeruje da će riječki fakultet pridonijeti pojačanoj konkurentnosti te da će, zajedno sa svojim studentima, pomoći razvoju gospodarstva.

Predsjednik fakultetskog studentskog zbora Josip Cuković rekao je da su studenti budući lideri Hrvatske, da toga mora biti svjesna i vlada, koja zajedno s njima treba graditi bolju Hrvatsku. Dodao je da studentima treba dati priliku, da ih se ne smije, kad se već toliko uloži u njihov studij, samo tako pustiti, primjerice, u inozemstvo te da za boljitak države treba iskoristiti inetelektualnu snagu njezinih profesora i studenata.

O fakultetu, sveučilištu, njihovoj sadašnjosti i razvoju još su govorili dekan Bezić, rektor Lučin te predstavnik prvog naraštaja studenata Iljko Molek, a u višesatnu programu nastupili su orkestar HNK “Ivana pl. Zajca”, Brass quintet i drugi.

Ekonomski fakultet Sveučilišta u Rijeci javno je visoko učilište, osnovano 1961. Od tada razvija djelatnost visokog obrazovanja i znanstvenoistraživačku djelatnost, a sada izvodi dodiplomski sveučilišni i stručni studij, preddiplomski studij, poslijediplomski znanstveni studij za stjecanje magisterija znanosti i poslijediplomski stručni studij. Također provodi postupak stjecanja doktorata znanosti za znanstveno područje ekonomije i izvodi znanstvenoistraživački i visokostručni rad.