Unatoč pandemiji koronavirusa i otkazivanju brojnih događanja, Udruga Ri Rock odlučila je održati 42. Ri Rock festival i nastaviti ovu važnu glazbenu tradiciju.

Tako se ovogodišnje izdanje festivala, uz dodjelu Ri Rock kipića za 2020., protekle subote u obliku posebne koncertne emisije održalo u Omladinskom kulturnom centru Palach, a moglo se pratiti putem live prijenosa na društvenim mrežama.

Ovogodišnji odabrani riječki bendovi Lei, Finta De Mona i Violetta Peppermint nastupali su uz podršku glazbenika koji su svojim dugogodišnjim radom pridonijeli regionalnoj alternativnoj sceni, a posebni gosti ovogodišnjeg izdanja dodjele nagrada bili su poznati riječki bend Grad koji je na festivalu prvi put predstavio svoj novi materijal, riječka metal legenda Kryn te riječki rock bend Chasing Nord.

Nastupi bez publike uz live prijenos

Nagrada Ri Rock Kipić 2020. dodijeljena je u šest kategorija, a o pobjednicima je odlučivao deseteročlani žiri sastavljen od glazbenika, medija i članova Udruge Ri Rock.

Nagradu Album art cover 2020. dobio je bend Grapevine Babies za dizajn albuma „Funkle Ben’s Sex Potion“ koji je izradio Mario Depicolzuane iz Studija 8585, a taj je album grupe dobio i nagradu Album 2020. godine.

Nagradu Spot 2020. dobila je grupa White On White za video „Mirrors“ u režiji Filipa Gržinčića. Grupa One Possible Option dobila je nagradu Singl 2020. – Ivica Vrkić za pjesmu „All We Do Today“ te ujedno i nagradu Izvođač 2020. Nagradu Nove nade u kategoriji novih izvođača dobila je grupa Fanaa.

Zbog mjera fizičkog distanciranja i epidemioloških preporuka HZJZ-a, nastupi su održani bez publike, uz glazbenike koji su izvodili i nominirane glazbenike te organizatore.

Nagrada, odnosno Ri Rock Kipić je izrađen od keramike na radionicama koje je vodila Stanka Štefan u sklopu projekta RiGeneraAkcija koji se provodi u suradnji s Maticom umirovljenika grada Rijeke.

Vrijedne nagrade

Dobitnici su, osim Ri Rock kipićem, nagrađeni i ostalim vrijednim nagradama kao što su primjerice snimanje videospota, fotografiranje benda, dizajn logotipa, dizajn album art covera, snimanje albuma ili pak snimanje singla. Također, tu su i nagrade kao što su besplatne probe u Music Boxu, 30 sati snimanja, besplatno savjetovanje za promociju i menadžment ili pak poklon-bon za kupnju glazbene opreme.

Za dobitnike u kategoriji albuma godine Vlado Simcich Vava napisat će recenziju albuma, dobitnike u tri glavne kategorije će intervjuirati Novi list, a dobitnika u kategoriji singl godine nagradit će Radio Korzo i Radio Roža koji će na svojoj radiopostaji puštati pobjedničku pjesmu svakoga mjeseca, kroz cijelu godinu. Ove su godine i u kategoriji novih izvođača svi nominirani prigodno nagrađeni kako bi im se pružila podrška i motivacija za daljnji rad.

Više informacija o Udruzi Ri RockFestival može se naći na službenoj Facebook stranici Udruge ili na njihovom YouTube kanalu.