Ovogodišnje, 41. izdanje Ri Rock Festivala kroz četiri festivalska dana u Omladinski kulturni centar Palach i Pogon kulture dovodi deset mladih alternativnih bendova ne samo iz Rijeke, već iz cijele Hrvatske. Na festivalu će nastupiti i prošlogodišnji dobitnici Ri Rock Kipića, potom velika imena regionalne glazbene scene, poput srpskih punkera Goblina i zadarske Alergije, kojima će se na pozornici pridružiti Psihomodo pop, Edo Maajka & Bend te legendarna Zdenka Kovačiček uz prateći Greenhouse blues bend.

Dugovječni Ri Rock Festival prošle je godine doživio transformaciju i porinuo svoj  novonastali jedrenjak u svježe glazbene vode. Ovogodišnje 41. izdanje festivala nastavit će putovanje po tom istom obzoru i kroz dva prosinačka vikenda Riječanima i njihovim gostima prirediti izuzetno bogat glazbeni program.

Alternativni festival

„Udruga Ri Rock pramac festivala okreće širem spektru glazbenika, tako da je ‘demo festival’ prešao u ‘alternativni festival’, što dodatno obogaćuje koncept festivala i na taj način pruža veću i bolju podršku glazbenicima scene koju ovaj festival predstavlja“, ističu organizatori iz
Udruge Ri Rock.

Od ove godine po prvi su se puta na festival mogli prijaviti bendovi iz cijele Hrvatske, pa će tako svoju priliku za nastup pred širom publikom dobiti sedam bendova s područja Primorsko-goranske i Istarske županije te još tri benda s područja cijele države. Festival će mladim snagama omogućiti da se predstave u Omladinskom kulturnom centru Palach i zasviraju uz velika imena regionalne glazbene scene.

Tako prvog dana festivala u petak, 6. prosinca, nastupaju mladi bendovi Hand of Apollo, Dream Pocket, Pokle, Wuna, Rašpa, Grampa i Detmeć, a na pozornici će im se pridružiti srpski punkeri Goblini i punk band Alergija iz Zadra.

Posljednji dan festivala, subota, 14. prosinca, također je rezerviran za mlade bendove. Nastupaju Urar, Gilmea i Miscreation, uz koje će se Riječanima predstaviti srpski punk rock sastav Six Pack i varaždinsko-koprivnički One Step Away.

Dodjela Ri Rock Kipića

Drugog dana festivala, u subotu, 7. prosinca je svečana večer uz dodjelu nagrada Ri Rock Kipić. Nominirani su  glazbenici koji su se prema mišljenju Udruge Ri Rock u protekloj godini istaknuli svojim trudom i radom na sceni, a dobitnike svake kategorije bira stručni žiri sastavljen od relevantnih stručnjaka, riječkih glazbenika, organizatora koncerata, medijskih predstavnika i članova Udruge Ri Rock.

Nagrada se dodjeljuje u osam kategorija: izvođač godine, album godine, najperspektivniji mladi bend, najbolji T-shirt art, najbolji album art cover, najbolji spot i “TuRiranje” – nagrada za koncertno najaktivniji bend u 2019. godini. Posebno istaknuta kategorija je “Nagrada
Ivica Vrkić” za najbolji singl u 2019. godini koja je posvećena prerano preminulom novinaru i glazbenom uredniku Ivici Vrkiću. Ri Rock “kipiće” će izraditi Igor Zenko, koji već dvanaest godina u “3. maju” radi kao zavarivač i samohrani je otac. Zenko stoji iza Facebook stranice “Kreativno poduzeće Stečaj d.d.” koja prikazuje jedinstvene proizvode od željeza nastale kao odraz trenutne situacije nekad velikog europskog brodogradilišta.

U sklopu dodjele posjetitelji će imati priliku uživati i u nastupima prošlogodišnjih dobitnika. Na pozornicu će stati Krešo i Kisele Kiše, The Black Room i The Siids, a kao gosti će im se pridružiti i My Buddy Moose. Večer će završiti velikim koncertom osječkog rap dvojca Krankšvester.

Kampanja protiv obiteljskog nasilja

Voditeljsku ulogu dodjele nagrada preuzet će aktivistica SOS telefona Lorena Zec kao predstavnica Udruge SOS Rijeka i PaRiter u sklopu inicijative “Odgovorni Zajedno”, u suradnji sa Domom Duga Zagreb i udrugom U.Z.O.R. koji su jedni od pokretača kampanje za borbu protiv seksualnog nasilja u vezama. 41. Ri Rock festival je jedinstvena prilika za izravno
informiranje velikog broja građana o ovoj kampanji koju je pokrenula Europska mreža za rad s počiniteljima nasilja u obitelji.

Završne večeri festivala koje će se održati u Pogonu kulture 13. i 14. prosinca proći će uz gostovanja poznatih imena hrvatske scene i nastupe ovogodišnjih pobjednika tri glavne kategorije nagrade “Ri Rock Kipić”.

U petak, 13. prosinca će nastupiti dobitnici glavnih nagrada uz bendove Sexymotherfuckers i Psihomodo pop. Posljednju večer u Pogonu nastupit će legendarna Zdenka Kovačiček uz prateći Greenhouse blues bend i Edo Maajka & Bend također uz nosioce glavnih nagrada 2019.

Ulaznice

Uz dnevne ulaznice, prodaju se i festivalske ulaznice po cijeni od 230 kn u pretprodaji i 250 kn na dan početka festivala.

Ulaznice se mogu kupiti putem Entrio sustava i na Entrio prodajnim mjestima, a od 2. prosinca bit će u prodaji i na Ri Rock štandu na riječkom Korzu.

Više o programu na Facebook stranici Ri Rock festivala.

Kalendar događanja

Izložba
 • 09.04. – 27.04.
 • (19:00)

Izložba “Budi susjed!” i Urbani separe u Galeriji Kortil

Izložba pokazuje što se dogodi Rijeci kada se spoji deset tisuća susjeda, posjetitelja, stručnjaka, volontera, institucija, partnera, turista i mjesnih odbora...

Detaljnije

Radionica
 • 20.04.
 • (12:00)

Geštalt psihološka radionica

Geštalt psihološka radionica o gaslightingu na kojoj će psihologinja Mia Rukavina nastojati stvoriti prostor za holistički pristup temi s fokusom na osnaživanje žena...

Detaljnije

Izložba
 • 19.04. – 20.04.
 • (12:00)

Izložba na Sajmu 3N: Napusti normalne naprave

Zagrebačka Radiona te slovenski kolektivi Cirkulacija2 i BridA sudjeluju u izlagačkom dijelu Sajma 3N: Napusti normalne naprave u dvorani Filodrammatice...

Detaljnije

Druženje
 • 23.04.
 • (18:30)

Upoznaj umjetnika u MMSU-u: Vlad Nancă

Rumunjski umjetnik Vlad Nancă, koji je trenutno u Rijeci na umjetničkoj rezidenciji Kamov, predstavit će nam svoju dvadesetogodišnju karijeru...

Detaljnije

Predavanje
 • 25.04.
 • (13:00)

Predavanje „EU projekti – moj izbor za karijeru!“ na Filozofskom fakultetu

Predavanje će održati Srđan Kerčević iz Regionalne razvojne agencije Primorsko-goranske županije....

Detaljnije

Književni susret
 • 26.04.
 • (18:00)

Impulse festival: Promocija “Antologije hrvatske i srpske slem poezije” u GKR-u

Jedinstveni kulturni poduhvat koji na jednom mjestu okuplja 64 pjesnika i pjesnikinje iz dviju susjednih država koji na 368 stranica predstavljaju svoju poeziju ...

Detaljnije