Od 15. do 17. listopada, u sklopu projekta Europske prijestolnice kulture, u Rijeci će se održati 4. međunarodni festival queer i feminističke kulture Smoqua, kojim ujedno Lezbijska organizacija Rijeka LORI obilježava svoj „okrugli“ 20 rođendan.

Smoqua, unatoč okolnostima, ove godine (uživo i/ili putem online platformi) okuplja više desetaka umjetnika i umjetnica, aktivista i aktivistkinja te goste i gošće iz Hrvatske i inozemstva. Posjetitelje na nekoliko riječkih lokacija očekuju izložbe, panel rasprave, radionice, performansi i drugi sadržaji, kroz razmjene znanja i iskustava u ugodnom ozračju. 

Dva desetljeća LORI – prve lezbijske organizacije u Hrvatskoj

Tema festivala je Semo qua (fiumano: Tu smo), a kako udruga LORI slavi 20 godina postojanja kao prva registrirana lezbijska organizacija u Hrvatskoj, svi će sadržaji propitivati predrasude i “pozivati” na njihovo promišljanje.

Od mnoštva aktivnosti izdvajamo izložbu „20 godina LORI“ koju u četvrtak 15. listopada u 14 sati otvara Queer tango na Korzu te Queer-UP! Party, koji će se održati u subotu 17. listopada od 19 sati u Klubu Crkva, s nastupom multimedijalne švedske glazbenice GNUČČI i drag belgijske umjetnice Eve Is Sick of Adam.

Programi festivala su besplatni, osim Queer-UP! Partyja kod kojeg se na ulazu prikupljaju donacije.

Festival Smoqua od 2017. godine organizira Lezbijska organizacija Rijeka „LORI“ u suradnji s udrugom PaRiter, Centrom za ženske studije pri Filozofskom fakultetu u Rijeci i platformom Građanke svom gradu. Udruga LORI kao glavna organizatorica događaja će naravno poštivati sve mjere i preporuke za sprječavanje zaraze bolešću COVID-19, a kako bi Smoqua protekla u sigurnom i veselom ozračju. 

Smoqua je dio programskog pravca Kuhinja različitosti u okviru programa Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture.  

Festival podržavaju: Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture, Grad Rijeka, Primorsko-goranska županija, Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Europska komisija, Global Fund for Women, Astraea, Norveška ambasada, Musagetes, Linz Kultur, RedSapata, uz sponzorstvo Tiskare Adria print.

Cjelokupni raspored program dostupan je na: http://www.lori.hr/hr/umjetnost/smoqua-festival/994-s-e-moqua-2020-tu-smo-2

Kalendar događanja