Pro torpedo, 4. međunarodna konferencija industrijskog naslijeđa

Na konferenciji sudjeluje 68 referenata iz raznih dijelova svijeta, iz Njemačke, Velike Britanije, Austrije, Italije, Mađarske, SAD-a, Slovenije, Srbije i Hrvatske. Program konferencije započeo je 21. travnja otvaranjem tematske izložbe knjiga brodograđevne i pomorske baštine iz fundusa Sveučilišne knjižnice Rijeka, u prostoru knjižnice. U sklopu konferencije otvorila se izložba “Po svjetskim morima” autora Nikše Mendeša u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja, a u Art-kinu Croatia prikazivat će se tematski filmovi.

Prije samog početka konferencije industrijskog naslijeđa u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja, okupljene je u ime Grada Rijeke pozdravio gradonačelnik Vojko Obersnel te istaknuo da je Rijeka bogata industrijskom baštinom, izrazivši svoje zadovoljstvo što inicijativa za njenim očuvanjem, uz ozbiljan rad i istraživanje, dolazi iz našeg kraja. Također smatra da je industrijsko naslijeđe definitivno dio našeg identiteta, a koji treba njegovati uz obavezni kompromis očuvanja i prenamjene tih industrijskih postrojenja. Župan Zlatko Komadina prenio je sudionicima pozdrave predsjednika Hrvatske Ive Josipovića i naglasio da je na području Kvarnera rođena industrija te da su se tu stvarala industrijska postrojenja, koja su među prvima u ovom djelu Europe davala proizvode poput torpeda.

Prvi dan Konferencije bio je ispunjen predavanjima koja su posvećena brodograđevnim i njima bliskim temama, na kojima su izlagači govorili o raznim vrstama povijesnih plovila, brodogradilištima, brodograditeljima, pomorcima te podvodnim parkovima. Drugi dan, 23. travanj rezerviran je za opće baštinske teme s područja industrijske arhitekture.

Konferencija je prigoda da se međunarodni stručnjaci brodograđevnog naslijeđa okupe i izlože svoje radove te razmijene mišljenja o uvijek aktualnim temama brodogradnje i njezine logistike, o prošlosti, sadašnjem trenutku i budućem razvoju, problemima, trendovima, tehnologijama, operativi i legislativi te izazovima s kojima će se brodogradnja tek suočiti.

Ideja o temi konferencije potaknuta je i svjetskom gospodarskom krizom koja uzrokuje neviđen pritisak, ne samo na brodograđevnu industriju koja istovremeno pruža jedinstvenu priliku međunarodnim ekspertima da promisle o taktikama i strategijama koje će omogućiti brodogradnji opstanak u tako nestabilnim okolnostima.

Potrebno je naglasiti da je uoči konferencije izašao Zbornik 3. konferencije o industrijskoj baštini koji na 800 stranica donosi referate sudionika prošlog saziva održanog na temu “Rijeka, povijesno prometno raskršće Mediterana i Europe”. Urednik i osnivač udruge “Pro torpedo” Miljenko Smokvina, najavio je da bi se sažeci referata u sva tri dosad objavljena zbornika uskoro trebali naći i na internetu ili u digitalnom obliku.
(V.T.)

Kalendar događanja