Riječ je o jednom od tri veslačka natjecanja u Hrvatskoj koje je uvršteno i u kalendar svjetske veslačke federacije FISA-e, a prema riječima direktora natjecanja Andreja Smilovića, ove godine u Rijeku na natjecanje stiže više od 300 natjecatelja.

„Broj natjecatelja nam pokazuje kako se nakon dvije duge i teške covid godine polako vraćamo u normalu što je želja svih klubova i sportaša. Ovo je postolimpijska godina koju većina sportaša uzima za odmor i pripremu za novi olimpijski ciklus, tako da nam ove godine ne dolaze Valent Sinković i Damir Martin, ali nam stižu braća Lončarić i sestre Janković, kao i čitava plejada mlađih i mladih juniora“, rekao je Smilović.

Najava Otvorenog prvenstva Hrvatske u ergometrima

Prvenstvo su najavili Andrej Smilović, Rea Čargonja i Dorotea Pešić Bukovac

Predsjednica Riječkog sportskog saveza Dorotea Pešić Bukovac istaknula je kako je veseli što se natjecanje po broju natjecatelja vraća u normalu, i to u godini kada je Rijeka Europski grad sporta.

„Početkom tjedna na postamentima na Korzu je otvorena i izložba o 100 godina povijesti Veslačkog kluba Jadran, tako da možemo reći je Rijeka ovog tjedna sva u znaku veslanja“.

Organizator je Veslački klub Jadran Rijeka u suradnji s Hrvatskim veslačkim savezom, a Otvoreno prvenstvo Hrvatske dobar je način za zainteresirati mlade ljude da se počnu baviti veslanjem.

Prema riječima tajnice Veslačkog kluba Jadran Ree Čargonja njihova škola veslanja trenutno broji 50-ak članova, podjednaki je broj dječaka i djevojčica, a idealna dob za započet s treninzima je 12, 13 godina.

„Treninzi se pod stručnim vodstvom naših trenera i odvijaju tri puta tjedno, a svi naši članovi imaju mogućnost i korištenja teretane. Stalno se trudimo dodatno poboljšati i proširiti kako infrastrukturu tako i naš stručni kadar. Grad smo na moru i bilo bi šteta da bilo tko koga veslanje barem malo zanima da se ne proba okušati u ovom sportu“, zaključila je Čargonja.