FIT @ Gruw 26.03.2010.Foto: Zoran Žmirić

Prepoznatljivi po svojem pop zvuku i hitovima koji se često čuju i u današnje vrijeme “Kao mačka”, “Rijeka” i “Zaboravit ću sve”, hitovima koji se slušaju 20-ak godina nakon njihovog izdavanja, bend potvrđuje svoju kvalitetu i titulu jednog od najboljih pop underground proizvoda ovih prostora.

1988. godine postava koja uključuje Miru Teševića zaduženog ujedno i za tekstove, Zorka Opačića autora glazbe, pjevača Davora Lukasa-Baju i bubnjara Deana Benziu izdaje prvi album “Uz Rijeku”. Album je producirao Milan Mladenović, vođa kultnog benda Ekatarina Velika, koji j na istom albumu i svirao gitare sa Zvonkom Đukićem,  osnivačem popularne beogradske grupe Van Gogh. Samo godinu kasnije “Fit” izdaje još jedan album “Daj mi ruku” i postaje jedan od najpopularnijih bendova na ovim prostorima.

Početkom rata bend “preko noći” nestaje sa scene, te se treći album gubi na relaciji Rijeka-Beograd, ali i danas se glazbeni kritičari usude reći da okolnosti nisu bile takve, “Fit” bi postao najbolji pop proizvod ovih prostora.

Zanimljivo je da se unatoč raspadu benda glazba nije prestala raditi, te su Opačić i Tešević preselili u Amsterdam gdje su nastavili raditi na novom projektu Cyberfit. Dokaz njihove kvalitete potvrđuju mnoga izdanja na raznim elektronskim etiketama, a posebice pjesma “Pojo, Pojo” koje je izašla na planetarno poznatoj chill-out kompilaciji Caffe Del Mar.

Nakon dosta godina 2008. bend se ponovno vraća na scenu, počinje svirati koncerte i prošle godine nam donosi svježe materijale. Novi album pod jednostavnim nazivom “2011” odiše prepoznatljivim pop-rock zvukom ali u znatno modernijoj produkciji. Svoju “modernost” dokazuju činjenicom da su prvi hrvatski bend koji je nakon klasične diskografske karijere omogućio svojim fanovima besplatan download svih abuma.

Koncerti koji će se održati 10. i 11.2. u Stereo Dvorani su zapravo centralna proslava 30.godišnjice benda na kojoj će osim samog “Fita” biti i mnogi gosti, glazbene zvijezde tadašnje scene i značajni prijatelji benda. Karte za ovu glazbenu poslasticu možete kupiti u Tunelu po cijeni od 50 kuna ili na dan koncerta po cijeni od 70 kuna na vratima Stereo Dvorane.