Predstava „Mesarica“ slovenskog Teatra Matita svečano će otvoriti ovogodišnju 28. Reviju lutkarskih kazališta koja će se u organizaciji Gradskog kazališta lutaka Rijeka održati od 3. do 11. studenog.

Ovogodišnji program Revije, predstave, kao i popratni programi odvijat će se na čak četiri lokacije – u Gradskom kazalištu lutaka Rijeka, HKD-u na Sušaku, Dječjoj kući i Filodrammatici, a prema riječima ravnateljice Gradskog kazališta lutaka Rijeka Magdalene Lupi Alvir, nakon proteklih nekoliko pandemijskih godina kada je naglasak više bio stavljen na predstave kazališta lutaka iz Hrvatske, ove godine naglasak je ponovo više stavljen na međunarodna gostovanja. Također, od ove godine ponovno se uvode matineje, jutarnje predstave namijenjene vrtićkim i školskim grupama djece.

Reviju su najavili Sanjin Dragozetić, Magdalena Lupi Alvir, Sandra Krpan i Ana Sušić

Osim već spomenute „Mesarice“, posjetitelji ovogodišnje Revije moći će pogledati predstave „Palčica“ Lutkarskog kazališta Ljubljana; „Ronja – razbojnikova kći“ Kazališta za djecu i mlade Skopje; „Ču – čuuu – fiju – vau“ Naivnog kazališta Liberce iz Češke; „Oblak i cvijet“ Kazališta za djecu i mlade Kragujevac; „Drvljaci“ Kazališne družine Pinklec iz Čakovca; „Ezopov kolaž“ Zagrebačkog kazališta lutaka; „Tajni vrt“ predstavu nastalu u suradnji Dječjeg kazališta Branko Mihaljević u Osijeku i Osječkog ljeta kulture; „Buba“ Lutkarskog kazališta Maribor; „Tonka će sutra“ suradnja Kazališta Virovitica, Gradskog kazališta Požega i Gradskog kazališta Joza Ivakić iz Vinkovaca; „Mali svjetovi“ Državnog lutkarskog kazališta Kaunas iz Litve i predstavu „Trnoružica – elektro bajka“ Gradskog kazališta lutaka Rijeka s kojom će se ovogodišnja Revija i zatvoriti.

Predstave za sve uzraste

Kako je istaknula ravnateljica Gradskog kazališta lutaka Rijeka Magdalena Lupi Alvir, osim kvalitete i aktualnost tema kojima se predstave bave, ove je godine posebna pozornost prilikom odabira bila ta da u programu ima predstava za sve uzraste, od malih beba, preko djece vrtićke i školske dobi, mladih ljudi, pa sve do odraslih.

Ove godine odabrali smo predstave  koje se bave aktualnim temama poput odrastanja, prihvaćanja odgovornosti, sazrijevanja, hrabrosti, u nimalo lakom svijetu u kojem živimo, odnos čovjeka i prirode od koje možemo puno naučiti kao i teme o važnosti učenja i istraživanja svijeta te upoznavanja sebe. Odabirom predstava s takvim temama željeli smo pokazati kako lutkarstvo može na zanimljiv i inovativan način biti aktualno i baviti se suvremenim temama“, rekla je Lupi Alvir.

Revija lutkarskih kazališta održava se u Rijeci od 3. do 11. studenog

Uz nju, o programu ovogodišnje revije govorili su i zamjenica riječkog gradonačelnika Sandra Krpan, viši savjetnik za kulturu Primorsko-goranske županije Sanjin Dragozetić i voditeljica promidžbe i marketinga Gradskog kazališta lutaka Rijeka Ana Sušić.

Kako je istaknula zamjenica Krpan, Revija lutkarskih kazališta tradicionalno je riječko događanje, respektabilna kulturna manifestacija koja je rezultat prvenstveno velike ljubavi svih zaposlenika Kazališta lutaka prema lutkarstvu, ali i velike želje za stalnim rastom i razvojem i uveseljavanjem mnogobrojne djece i mladih.

Svojim dugogodišnjim predanim i uspješnim radom kao i brojnim osvojenim nagradama Gradsko kazalište lutaka Rijeka diljem Hrvatske i svijeta širi dobar i pozitivan glas o Rijeci. Ovogodišnja Revija donosi nevjerojatnu paletu predstava, raznolikost stilova i izvanrednih umjetnika iz cijelog svijeta. Ovo događanje, nije prilika samo za zabavu i smijeh, već i za razmišljanje o dubokim temama i pitanjima koja nam lutke u pozadini postavljaju i šalju životne poruke“, rekla je zamjenica Krpan i pozvala sugrađane, male i velike da posjete ovogodišnji program Revije.

Dodjela nagrade Domino

Što se popratnog programa tiče, i ove će se godine dodijeliti nagrada Domino koja se dodjeljuje predstavu koju je publika ocijenila najvišom ocjenom. Također, kao najava Revije i ove godine izloge riječkih trgovina krase lutke. Svojevrsna je to izložba koja traje već punih 10 godina i u sklopu koje lutke iz fundusa kazališta postavljene u izlozima razveseljavaju prolaznike.

Održat će se i ove godine Lutkarska radionica i igraonica na kojoj će roditelji i djeca moći saznati više o izradi lutaka.

Program Revije najavljen je u Gradskom kazalištu lutaka Rijeka

Što se tiče ovogodišnjih noviteta, održat će se prezentacija knjige „Suvremeno lutkarstvo i kritika“ Igora Tretinjaka kao i prezentacija radionice „To go or not to go“ koju Gradsko kazalište lutaka provodi u suradnji s partnerima – Centrom kreativnosti i umjetnosti za djecu i obitelji La Sala, Sabadell (Španjolska) i Umjetničkim centrom Annantalo, Helsinki (Finska). Radionica pokušava dati odgovor na pitanje zašto djeca adolescentske dobi gube interes za kazališni medij.

Ulaznice

Prodaja ulaznica za ovogodišnji program Revije već je započela. Redovna prodaja, prodaja paketa i rezervacija ulaznica moguća je od 23. listopada do 31. listopada, od ponedjeljka do petka od 15:30 do 18:30 na blagajni GKL-a (Blaža Polića 3) ili putem e-maila na blagajna.gklri@gmail.com.

Također, ulaznice će se moći kupiti i na dan predstave sat vremena prije početka na mjestu izvođenja predstave.

Više informacija o predstavama i programu ovogodišnje 28. Revije lutkarskih kazališta dostupno je na web stranici Gradskog kazališta lutaka Rijeka.

Kalendar događanja

Izložba
 • 12.06. – 14.09.
 • (19:00)

Vodeći domaći autori i autorice na velikoj ljetnoj izložbi „Drugost“ u Galeriji Kortil

U okviru Dana sv. Vida, u Galeriji Kortil u srijedu, 12. lipnja u 19 sati bit će otvorena izložba „Drugost“, koja će predstaviti ulja na platnu „velikih majstora“ 20. stoljeća....

Detaljnije

Izložba
 • 15.06.
 • (10:00)

Graffiti Street Art History: izložba u Palachu i graffiti jam u pothodniku

Izložba u Palachu o povijesti i razvoju hrvatske graffiti i street art scene kroz radove koji su obilježili naše zidove i ulice. Na Piramidi će ujutro biti održan graffiti jam. ...

Detaljnije

Radionica
 • 18.06.
 • (18:00)

Ljetna priča iz Benčića: piknik@perilo

Zajedničko slavlje riječkih potočića, pranja rublja i kreativne vodene igre za djecu i odrasle. Ulaz je slobodan!...

Detaljnije

Koncert
 • 20.06.
 • (20:30)

Japanska umjetnica Karin Nakagawa premijerno u Rijeci

Druga gošća glazbenog dijela programa Japan u Rijeci je nagrađivana i međunarodno priznata japanska umjetnica Karin Nakagawa koja će nastupati na tradicionalnom instrumentu koto....

Detaljnije

Koncert
 • 22.06.
 • (20:00)

Za Dan antifašističke borbe okršaj buntovnih žanrova u Palachu

"I tebi sinko!" nazvan je koncert bendova Abergaz, Duelist i Zenoth kojim će se u Palachu proslaviti Dan antifašističke borbe ...

Detaljnije

Predstava
 • 23.06.
 • (21:30)

Otvorenje Riječkih ljetnih noći plesnim spektaklom “Grand Finale”

Balet “Grand Finale: The Turtle and the Phone Booth“ u koerografiji Nadava Zelnera te izvedbi Baleta HNK-a Ivana pl. Zajca otvara Riječke ljetne noći...

Detaljnije