Od 7. do 13. ožujka 2021. godine u Rijeci će se održati 21. po redu međunarodni ženski šahovski turnir “Cvijet Mediterana“ čime Šahovski klub “Draga” iz Rijeke nastavlja tradiciju dugu 20 godina.

Listu učesnica iz 5 zemalja predvodi u svijetu priznata slovenska velemajstorica, bivša kadetska prvakinja svijeta Laura Unuk koja je svoja veća međunarodna iskustva stjecala upravo u Rijeci na ovom turniru. Druga nositeljica, Ruskinja s talijanskom putovnicom, nositeljica titule muškog međunarodnog majstora Olga Zimina svjetski je priznato šahovsko ime, kao i velemajstorica Marija Manakova, isto tako Ruskinja, ali sa srpskom putovnicom. Velemajstorsku četvorku zaključuje naša Mirjana Medić koja je sudjelovala na svih 20 turnira i jedina je hrvatska predstavnica koja je uspjela pobijediti na ovom turniru što dovoljno govori o snazi natjecanja.

Podjela nagrada Cvijeta Mediterana na Korzu

Listu učesnica iz 5 zemalja predvodi u svijetu priznata Slovenska velemajstorica, bivša kadetska prvakinja svijeta Laura Unuk

Međunarodne majstorice koje pretendiraju na osvajanje normi za titulu velemajstorice predvodi mlada talentirana i jaka Bugarka Viktorija Radeva, a Slovenka Ivana Hrešćak senzacionalna je pobjednica 19. izdanja Cvijeta Mediterana pa se i na ovom turniru očekuje njezin uspješni nastup. Članica kluba organizatora, internacionalka Ana Berke dvostruka je seniorska prvakinja države što dovoljno govori o njezinoj snazi, a Slovenka Petra Kejžar svojim ozbiljnim pristupom i iskustvom može mnogima pomrsiti račune.

Cvijet Mediterana 2021.

Cvijet Mediterana 2021.

Fide majstorica Noemi Špiranec ima već dovoljno iskustva, ali i znanja da odigra važnu ulogu na tuniru, a naša juniorka Anamarija Radiković iako s malim iskustvom sudjelovanja na ovakvim turnirima iza sebe već ima srebrno odličje na seniorskom prvenstvu države što je rijetkima u tim godinama pošlo za rukom.

Zasigurno će joj ovaj turnir biti još jedna velika prigoda za napredak jer ljubavi prema šahu i talenta zasigurno joj ne nedostaje.