Uz dodjelu nagrada i pohvala, u galeriji Foto kluba Color u subotu, 11. ožujka, otvorena je 19. tradicionalna izložba fotografija na temu “Žena”. Na natječaj se prijavilo 89 autorica i autora iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije i Slovenije s preko 500 fotografija.

Selektorica izložbe, ugledna slovenska fotografkinja Maja Šivec iz Maribora odabrala je za izlaganje 64 fotografije, što pojedinačnih, što u kolekcijama. Riječ je o izložbi koju Foto klub Color tradicionalno priređuje povodom Međunarodnog dana žena. Kada je u pitanju žena kao subjekt fotografije, ništa nije jednostavno. Natječajna izložba „Žena“ pokazala je svu zahtjevnost pristupa temi.

Prema riječima organizatora, predsjednika Foto kluba Color Ivice Nikolca, ovogodišnja izložba pokazuje značajan odmak od nekad jako prisutne teme romantike i sentimentalnog kiča. U odabranim fotografijama, sada je snažno prisutna nježnost, estetika tijela, čudnovatost života, hrabrost i snaga žene.

“Selektorica Maja Šivec prilikom odabira pristiglih fotografija vodila se isključivo kvalitetom fotografije, a odabrane fotografije su izvrsne. Nama nije bio cilj ovu izložbu vezati isključivo uz Dan žena, nego uz ono što je selektorica Maja Šivec prepoznala u zadanoj temi: kakva je uloga žena u društvu danas, kako se danas žena predstavlja fotografijom, ne samo kao model, nego općenito. Htjeli smo pokazati tu drugu ženu, snažnu, hrabru, nježnu, lijepu ženu i vjerovali smo da će selektorica Šivec, napraviti dobru selekciju, stoga je suradnja s njom bila pun pogodak“, rekao je Ivica Nikolac.

Izložbu je otvorila selektorica Maja Šivec naglasivši kako žena nije samo objekt ljepote i ono što se podrazumijeva u komercijalnom smislu. „Danas možemo govoriti o jednakopravnosti, no ne možemo govoriti o jednakosti“, naglasila je Šivec te dodala kako korak po korak, recimo ovakvim izložbama, trebamo nastojati poticati da se govori o položaju i ravnopravnosti, to jest jednakosti žena.

Nagrađene pojedinačne fotografije:

  1. nagrada: Zvonko Radičanin, Zagreb, Kolekcionar
  2. nagrada: Boštjan Banfi,  Ljubljana,Slovenija, Shadow of doubt
  3. nagrada: Branko Benčin, Brežice, Slovenija, Vrijedne ruke

Nagrade za kolekcije:

  1. nagrada za kolekciju: Barbara Gregurič Silič, Ljubljana, Slovenija, Ania IV, Ania with the book, Powerful Ania
  2. nagrada za kolekciju: Fanita Barčot Nikolac, Rijeka, Herbarium 1.,2.,3.
  3. nagrada za kolekciju: Nenad Martić,  Zagreb, Try to fly, Victory dance, My bow

Izložba u Galeriji Fotokluba Color, Titov trg 6/II Rijeka ostaje otvorena do 28. ožujka 2023., a moći će se pogledati radnim danom, od 18 do 20 sati.

(Foto: Foto klub Color)

Kalendar događanja