U ponedjeljak 18. listopada u 19 sati u Galeriji Kortil otvara se jedna posve ženska izložba – Llamar o tocar a la puerta ili Pjevanje nad kostima kustosica Darije Žmak Kunić i Melite Sorole Staničić s radovima 16 autorica šireg riječkog područja i njihovih gošći.

Naziv izložbe inspiriran je tekstom iz knjige Clarissa Pinkola Estes Žene koje trče s vukovima.

(…) intuicija je blago ženske psihe. Ona je poput nekog rašljarskog oruđa ili poput kristala kroz koji se može gledati uz nevjerojatan unutarnji vid. Ona je poput mudre starice koja je uvijek s vama, koja vam točno kaže o čemu se radi, točno vam kaže treba li ići lijevo ili desno. Ona je oblik One koja zna, stare La que sabe, Divlje žene. – Clarissa Pinkola Estes, Žene koje trče s vukovima

Intuicija je moćno sredstvo osobnog razvoja. Izložba Llamar o tocar a la puerta ili Pjevanje nad kostima bavi se bezvremenskom povezanošću žena i arhetipskog, ponire u tajne životnog ciklusa od rođenja do smrti. Na bajkovit način kuca na vrata duboke ženske psihe koja nije nijema na arhetipsko, intuitivno, seksualno i cikličko.

Spremnost na eksperimentiranje i promicanje umjetničkog stvaralaštva tijekom izvanrednog stanja u društvu, važan je pokazatelj psiho-arheološkog iskopavanja ruševina ženskog podzemlja koje unutar kompleksnog umjetničkog svijet današnjice i zahtjevnih životnih uvjeta koje stoje pred nama, nudi okrepu ideja i iscjeljenje.

Kako je zdravlje zaista do korijena isprepleteno s kulturom iz koje potječemo, našim položajem u društvu te načinom življenja, autorice su se ovom izložbom povjerile jedna drugoj u pomaganju i pronalaženju puta izlječenja. Posjetitelji izložbe pozvani su da iskoriste vlastitu intuicija kako bi odlučili gdje, kada i kako početi s kopanjem i poniranjem.

Autorice na izložbi: Jasna Šikanja, Celestina Vičević, Ela Štefanac, Frida Šarar, Nives Žarković, Sara Salamon, Andrea Knežević, Mirna Kutleša, Sandra Kordić, Iva Gobić, Silvija Đolonga, Izabela Peculić Stančić, Adela Vilić Miloš, Ivana Butković, Darija Žmak Kunić, Melita Sorola Staničić.

Izložba će ostati otvorena do 6. studenog, moći će se posjetiti svaki radni dan od 10 do 13 i od 17 do 20 sati te subotom od 10 do 13 sati. Ulaz na izložbu je besplatan.

Izložba se organizira uz poštivanje svih važećih epidemioloških mjera i preporuka, a organizirane grupne posjete potrebno je najaviti na kontakte Galerije – galerijakortil@hkd-rijeka.hr ili 099 2391 404.