14. Homo si teć i 9. riječki polumaraton

Manifestacija će i ove godine biti osnažena velikom međunarodnim atletskom utrkom, 9. riječkim polumaratonom, utrkama za najmlađe i za osobe s invaliditetom te brojnim rekreativno-zabavnim sadržajima.

Riječki sportski savez u suradnji s Gradom Rijekom, Primorsko-goranskom županijom i Novim listom već četrnaestu godinu zaredom organizira tradicionalnu utrku građana pod nazivom “Homo si teć“. Kako je kazao riječki gradonačelnik Vojko Obersnel, i utka Homo si teć i Riječki polumaraton postali su prepoznatljive manifestacije ne samo u Hrvatskoj, već i u inozemstvu. U promociji Homo si teć uvelike pomažu sponzori, posebice Erste banka koja je već sedmu godinu generalni sponzor manifestacije, a od ove godine pridružio im se i Intersport. Gradonačelnik je ujedno pozvao sve Riječane, ali i stanovnike iz ostatka Hrvatske i u Rijeci sudjeluju na velikoj trkačkoj fešti.

Jedan od idejnih začetnika utrke, novinar Orlando Rivetti i tajnica Riječkog sportskog saveza Verica Mance uputili su poziv svim riječkim sportašima da se uključe u manifestaciju “Homo si teć” i svojim primjerom pokažu kako je sport stil života. Ovoj velikoj sportskoj manifestaciji podršku daje i novoosnovani Klub riječkih olimpijaca, na čijem je čelu zlatni olimpijac Aramis Naglić.

Mirjana Klausberger, direktorica Komercijalnog centra Rijeka u Sektoru gospodarstva Erste banke, istaknula je kako banka podržava manifestaciju Homo si teć, na taj način želeći pokazati brigu za mlade ljude koji upornim i napornim radom, zalaganjem i odricanjem postižu značajne sportske rezultate.
 
Utka građana po centru grada “Homo si teć” u proteklih 13 godina okupila je oko 80.000 tisuća građana, a samo protekle godine u utrci je sudjelovalo preko 7.000 trkača. Start utrke duge 3.154 metara je u 10.00 sati ispred Radio Rijeke, a završetak na istom mjestu u 10.45 sati. Trkači će se kretati stazom: Korzo (Radio Rijeka) – Stari Kraš – lijevo u Starčevićevu – desno oko fontane – Trg Jelačića – Scarpina – Adamićeva – Jadranski trg – Trpimirova – Trg Žabica – Riva – Ulica Ivana Zajca – smjer prema Andriji Kačića Miočića – lijevo prema Kontinentalu – lijevo preko Rječine – lijevo u ulicu Fiumara – desno u Starčevićevu -desno na Korzo – Korzo (Radio Rijeka).
 
Pored velike ulične utrke, održat će se i utrka za najmlađe “Ciciban kup” i utrka osoba s invaliditetom “Hendi kup”, čija je staza duga 200 metara.
 
Riječki polumaraton
Deveti po redu riječki polumaraton trči se na stazi Korzo – Preluk – Korzo u duljini od 21 km. Očekuje se oko 400 profesionalnih trkača i rekreativaca iz Hrvatske, BiH, Slovenije, Srbije, Italije, Mađarske, Austrije, Rusije, Ukrajine, Maroka, Etiopije… Start polumaratona je u 9.30 sati, a završetak u 12 sati. S obzirom na broj sudionika, predsjednik Organizacijskog odbora Luciano Sušanj istaknuo je kako se Riječki polumaraton postaje jedna od značajnijih utrka tog tipa u regiji.
 
Jedna od posebnosti riječkog polumaratona je i utrka štafeta 3×7 km. Svi koji nisu u top formi, a ne fali im sportskog duha, mogu prijaviti ekipu od tri natjecatelja i natjecati se rame uz rame sa svim ostalim atletičarima. Utrka štafeta posebno je popularna među vatrogascima, policijom i mnogim riječkim sportskim klubovima. Prijave i sve dodatne informacije na mrežnim stranicama Riječkog polumaratona.

Ostali sportski i zabavni sadržaji
Za tisuće sudionika pripremljen je i bogat popratni sportsko-zabavni program, od nogotenisa, penjanja na umjetnu stijenu, aerobica do trčanja na 100 metara te koncerata i fritaje s divljim šparogama.
 
Turnir u nogotenisu
Nova atraktivna igra koja se prezentira sa svojim službenim pravilima pod okriljem HNTS-a (Hrvatski nogoteniski savez). Natjecanje će održati na Trgu 111. brigade Hrvatske vojske u dvije discipline, pojedinačno i parovi. Prijave za turnir su besplatne, a primaju se od 9.00h do 12.00 sati na dan turnira. Turnir će započeti oko 12.00h s kvalifikacijskim utakmicama po skupinama. Na turniru će se, osim regularnog natjecanja, održati i revijalna utakmica Hrvatske Nogoteniske reprezentacije te druge nagradne igre za posjetitelje. Završne utakmice se očekuju oko 18.00h, a turnir završava oko 19.00. Više informacija o nogotenisu možete pronaći na stranicama Hrvatskog nogoteniskog saveza.
 
Penjanje na umjetnu stijenu
Trg 111. Brigade Hrvatske vojske od 10.00 do 16.00 sati održat će predstavljanje sportskog penjanja. Tijekom ove sportsko-edukacijske akcije građani će se moći upoznati s osnovnim vještinama sportskog penjanja na umjetnoj stijeni i okušati se u tome uz stručnu pomoć.
 
Active day – Homo si na aerobic
Na Jadranskom trgu od 10.00 do 16.00 sati održat će se vježbanje aerobica za građane. Koncept je jednostavan, prezenter s bine daje upute, a vježbači slijede. Vježbe su namijenjene svima, iskusnim aerobic vježbačima, kao i potpunim početnicima bez obzira na dob i trenutnu kondiciju.
 
Testiranje brzine udaraca
Na Trgu 111. Brigade Hrvatske vojske od 10.00 do 16.00 sati održati će se testiranje brzine udaraca loptom u mrežu. Tijekom ove akcije građani će moći isprobati svoje vještine udaraca te usporediti svoje rezultate s nekim rezultatima velikih sportaša.
 
Trčanje na 100 m
U Adamićevoj ulici u suradnji s Atletskim klubom “Kvarner Autotrans” građani mogu testirati svoju brzinu u utrci na 100 m.
 
Zabavni dio programa
Zabavni dio programa odvijat će se na dvije pozornice. Na glavnoj pozornici na Korzu nastupat će grupa ENI. Na drugoj pozornici, smještenoj na trasi utrke, svirat će Spart Jazz Group. Voditelj programa jejoso Krmpotić. Posjetitelji će se moći počastiti besplatnom fritajom s divljim šparogama na Trgu Republike Hrvatske.
 
Na istoj će lokaciji biti postavljen i štand na kojem će se moći kupiti prigodne majice po cijeni od 25 kuna.
(S.R.)
 
Satnica:
09.00 -12.00 prijave za nogotenis
09.00   penjanje na umjetnu stijenu
09.30   “testiraj sebe” – utrka na 100 m za građane
09.30   Riječki polumaraton – trkači i rekreativci
09.40   Ciciban kup – vrtići, najmlađi trkači
           Hendi kup – osobe s invaliditetom
10.00   Homo si teć – građani, rekreativci, školarci…
10.00   active day – aerobik
10.00   mjerenje jačine udarca
12.00   besplatna fritaja na Trgu Republike Hrvatske
13.00   proglašenje pobjednika po svim disciplinama i kategorijama