Jazz

Sve ostaje kao i do sada: jedinstvena krstarenja jazz boatom, doručci i večernji koncerti na terasama hotela s pogledom na more i, naravno, kruna svakog dana – svjetske zvijezde jazza na Ljetnoj pozornici. Ukratko, 13 koncerata na 7 pozornica.

Ove godine Festival ima svoju pretpremijeru u četvrtak, 4.07. Na terasi hotela Kvarner, festivalska događanja najavljuje mađarska skupina Djabe, najpoznatiji jazz/world fusion sastav Centralne Europe karakterističan po virtuoznom spoju mađarske folklorne glazbe i jazza.

U petak, 5.07., Festival otvara „car kubanskih ritmova“ Ignacio Berroa Quartet. Jedan je od najcijenjenijih svjetskih bubnjara, a najpoznatiji je po svom dugogodišnjem radu s Dizzyjem Gillespijem koji je za njega rekao da je „…jedini bubnjar na svijetu koji afrokubansku glazbu poznaje jednako dobro kao i jazz…“. Nakon što su ga Blue Note i bubnjarska biblija Modern Drummer uvrstili na listu bubnjarskih legendi i ljudi koji su ostavili dubok trag na povijesti jazza, a Montreal Drum Festival mu uručio nagradu za životno djelo, konačno ga imamo priliku vidjeti i u Opatiji.

Subota, 6.07. je dan za koncert koji mnogi neće moći zaboraviti. Bit će to koncert koji će mnoge ostaviti otvorenih usta, raširenih očiju i naćuljenih ušiju. Prvi puta u Opatiji nastupa Maria Joa͂o, portugalska pjevačica koji mnogi smatraju jednom od najboljih pjevačica uopće. Žena koja pjeva sve što je uopće moguće otpjevati, koja zabavlja, zavodi, pleše i trči po pozornici. Maria Joa͂o ima zavidnu i ozbiljnu jazz biografiju, no njezina vokalna fleksibilnost, istovremena dramatičnost, jednostavnost i prirodnost su ono što publiku očarava i zbog čega je obožavaju.

U tzv. OFF programu nastupit će mnogi već poznati sastavi, ali će opatijskoj publici biti otkriveni i neki potpuno novi: all women jazz band Chocolate Disaster i sve poznatiji portugalsko-hrvatski jazz duo Amália Baraona & Dinko Stipaničev.

Detaljni program Festivala bit će objavljen uskoro na www.liburniajazz.hr.